Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova knjiga o Lojzetu Grozdetu

Objava: 27. 05. 2010 / 11:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova knjiga o Lojzetu Grozdetu

Natančno 87 let po rojstvu prvega slovenskega blaženega mučenca med bralce prihaja njegov sodobno napisan življenjepis izpod peresa prof Berte Golob.


dr. Janez Gril, prof. Berta Golob, mag. Igor Luzar

V čas tik pred slovesno beatifikacijo Lojzeta Grozdeta, ki ji bomo priče na skorajšnjem slovenskem evharističnem kongresu v Celju, 13. junija, se lepo umešča nova knjiga »Mučenec Lojze Grozde« (s podnaslovom Jaz sem neskončno drevo), ki je izšla pri Založbi Družina in so jo na današnji tiskovni konferenci predstavili avtorica Berta Golob, postulator Grozdetovega procesa mag. Igor Luzar in dosedanji urednik knjižnega programa dr. Janez Gril. Ni odveč pripomniti, da se je Grozde rodil prav 27. maja in bi danes dopolnil 87 let.

Prof. Golobova je predstavila lastne občutke, ki so jo prevevali pri pisanju knjige: bila je pod globokim vtisom vojnega časa, ki ga je sama doživljala kot otrok, današnji mladini pa se o teh strahotah ne more niti sanjati. Čeprav ne osebno, se je z Grozdetom srečala že kot otrok, in sicer z njegovimi pesmimi, ki jih je objavljal v reviji »Mentor«. Še danes zna na pamet zrecitirati kakšno izmed njih ...

Grozdetovega življenjepisa se je, da bi ga približala sodobnim bralcem, lotila na svojevrsten način: skozi niz impresij v knjigi spremlja Grozdeta do njegove grozljive mučeniške smrt, iz katere pa danes raste globoko sporočilo o edinosti, spravi in odpuščanju. Naj še omenimo, da prof. Golobova pripravlja tudi vzklike za litanije blaženega Lojzeta Grozdeta.

Po besedah postulatorja v postopku beatifikacije in kanonizacije Lojzeta Grozdeta mag. Igorja Luzarja je nova knjiga pomemben prispevek k ohranjaju stalne navzočnosti glasu o Grozdetovem mučeništvu v javnosti, kar je podlaga tudi za nadaljevanje postopka do razglasitve za svetnika. Za to bo seveda potreben čudež, ki pa se lahko zgodi le po priprošnjah, izrečenih v molitvah, naslovljenih na blaženega mučenca Grozdeta. Slovenski evharistični kongres je tudi v tem oziru priložnost, da bo novi blaženi še bolj navzoč ne le med slovenskimi kristjani, temveč med vsemi ljudmi dobre volje.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh