Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi katoliški katekizem ‘Youcat’ za mlade

Objava: 04. 02. 2011 / 08:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi katoliški katekizem ‘Youcat’ za mlade

Pod pokroviteljstvom kardinala Schönborna bo prirejeno besedilo v začetku letošnjega aprila izšlo v trinajstih jezikih.

Z novim mladinskim katekizmom z naslovom ‘Youcat’ želi katoliška Cerkev narediti nove korake v smeri mladini primernega verskega pouka. ‘Youcat’ naj bi izšel v začetku meseca aprila, delo pa je nastalo na podlagi Katekizma katoliške Cerkve pod pokroviteljstvom dunajskega nadškofa, kardinala Christopha Schönborna. Dunajski nadškof je sodeloval že pri nastanku osnovne različice katekizma, in sicer kot glavni tajnik uredništva.

Predelave več kot tristo strani dolgega besedila so se lotili teologi in strokovnjaki za katehezo iz nemško govorečega prostora. V dveh velikih poletnih taborih je v procesu nastajanja največjega krščanskega knjižnega projekta v letošnjem letu sodelovalo tudi okoli petdeset mladih. Besedilo je oblikovano kot vprašanja in odgovori z versko in duhovno vsebino. Razdeljeno je na štiri večja tematska poglavja: kaj verjamemo, obhajanje krščanske skrivnosti, življenje v Kristusu in molitev v življenju kristjanov. Dodani so tudi svetopisemski citati ter besede svetnikov in cerkvenih očetov.

’Youcat’ je odobrila tudi vatikanska Kongregacija za nauk vere, papež Benedikt XVI. pa je za mladinski katekizem prispeval uvodne misli. V predgovoru je posebej poudaril dejstvo, da je novo knjižno delo namenjeno predvsem udeležencem letošnjega svetovnega dneva mladih v Madridu, mladim pa je tudi razložil posebnost priročnika.
Vprašanja in odgovori se navezujejo na Katekizem katoliške Cerkve, ki je začel nastajati v osemdesetih letih dvajsetega stoletja, ko je minevalo dvajset let od drugega vatikanskega koncila in je bil obenem čas sprememb v kulturnem ozračju.

Za Cerkev je bilo to izredno težko obdobje. Mnogi niso več vedeli, kaj natančno naj bi verjeli, kaj uči krščanstvo in katero pot v prihodnost izbrati. Janez Pavel II. se je zato odločil, naj škofje z vsega sveta napišejo knjigo, ki bi odgovorila na ta vprašanja. Tako je nastal Katekizem katoliške Cerkve, delo s tradicionalnim naslovom, ki pa je moralo pokazati, kaj katoliška Cerkev verjame danes. Njegovo nastajanje je vodil in nad njim bedel prav sedanji papež. Osrednjo potrditev dela je prevzela Avstrijska škofovska konferenca v sodelovanju z Nemško in Švicarsko škofovsko konferenco.

Mednarodne izdaje mladinskega katekizma bodo izšle istočasno, svetovni javnosti pa bodo predstavljene v začetku meseca aprila v Rimu. ‘Youcat’ bo izšel v skupno trinajstih jezikih, vse različice pa bodo delo nemške založbe ‘Pattloch’. Za udeležence in udeleženke svetovnega dneva mladih v Madridu je predvidena naklada v višini sedemsto tisoč izvodov.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh