Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obisk domovine je pozitivno vplival na papeževo podobo med rojaki

Objava: 18. 10. 2011 / 14:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obisk domovine je pozitivno vplival na papeževo podobo med rojaki

Münchenski nadškof kardinal Marx v pogovoru za vatikanski 'L'Osservatore' o papeževi zahtevi po razmejitvi med Cerkvijo in 'civilno religijo'.

Papežev obisk Nemčije je po oceni münchenskega nadškofa kardinala Reinharda Marxa 'pozitivno vplival' na javno podobo Benedikta XVI. med rojaki. Enako velja za sprejemanje katoliške Cerkve in vere na splošno, je kardinal Marx zapisal v svojem prispevku za petkovo izdajo vatikanskega časnika 'L'Osservatore Romano'.

Kardinal Marx je papeževo potovanje opisal kot 'duhovne vaje za Nemčijo' in 'čudovit uvod v osrednjo izpoved vere'. Obenem je Benedikt XVI. 'občutno dvignil' tamkajšnjo raven nesoglasij o cerkvenih položajih.

Številni kritiki so si morali zastaviti vprašanje, 'ali lahko to raven resnično obdržijo oz. ali jo lahko sploh dosežejo, ali bodo prepogosto ostali občutno pod njo'. Papeževo sporočilo v Nemčiji se je namreč glasilo: 'Država naj ostane država in Cerkev naj ostane Cerkev!', je kardinal zapisal v svojem prispevku. Benedikt XVI. je jasno izrazil, da je Cerkev lahko učinkovita le v primeru, 'če resnično ostane Cerkev in če se njeno življenje ne spremeni zgolj v družbeno konvencijo, v 'civilno religijo' ali pa v vsebinsko prazno ohranjanje izročila'.

V razpravo, kaj bi Benedikt XVI. dejansko lahko mislil s svojo zahtevo po 'razsvetenju Cerkve', se kardinal Marx ni spuščal. V svojem prispevku pa je še zapisal, kako je papež pokazal, da sodobna demokratična država sama po sebi ne premore sredstev, ki bi ponujala skupno orientacijo za vse njene državljane.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh