Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od prihodnjih 7 nedelj bo 5 volilnih – kdaj in kaj bomo volili?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 10. 2022 / 06:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2022 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od prihodnjih 7 nedelj bo 5 volilnih – kdaj in kaj bomo volili?
Prihodnje tedne bodo lahko volivci velikokrat opravljali svojo državljansko dolžnost. FOTO: Tatjana Splichal

Od prihodnjih 7 nedelj bo 5 volilnih – kdaj in kaj bomo volili?

Komaj bomo dobro vstopili v letošnji adventni čas in štiri zaporedne nedelje priprave na božič, si bomo volivke in volivci šele lahko oddahnili. Kajti novembra in v začetku decembra nas čakajo tudi štiri zaporedne volilne oziroma referendumske nedelje.

Prvi krog volitev predsednice ali predsednika države, ki bo prihajajočo nedeljo, 23. oktobra 2022 (predčasno glasovanje se izteče danes, v četrtek, 20. oktobra), bo pravzaprav šele uvertura v politično zelo živahne tedne, ki sledijo. Po njem bomo lahko volivke in volivci zajeli zrak, saj nato dve nedelji ne bo treba na volišča. Potem pa se bo začelo …

13. november, drugi krog predsedniških volitev

V nedeljo, 13. novembra 2022, bo morebitni drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bosta za položaj naslednika Boruta Pahorja potegovala dva najuspešnejša kandidata iz prvega kroga. Drugi krog ne bo potreben, če bo že v prvem zmagovalec prejel več kot polovico vseh oddanih glasov. Vse javnomnenjske raziskave napovedujejo drugi krog.

20. november, lokalne volitve

Le nedeljo pozneje, 20. novembra 2022, bodo lokalne volitve, na katerih bomo volili župan(j)e in član(ic)e občinskih oziroma mestnih svetov, v nekaterih občinah pa tudi član(ic)e krajevnih, vaških ali četrtnih skupnosti. Občinski sveti se volijo po večinskem ali proporcionalnem sistemu, župani pa izključno po večinskem sistemu, ki torej predvideva tudi možnost drugega kroga.

27. november, referendumska nedelja

Še nedeljo pozneje, 27. novembra 2022, bo referendumska nedelja. Na treh referendumih na pobudo SDS bomo glasovali o treh, po njihovo spornih, zakonih trenutne vlade, in sicer o spremembah zakonov o vladi in o dolgotrajni oskrbi ter o noveli zakona o RTV. Predlagatelji referendumov niso bili uslišani v prošnji, da bi zaradi gospodarnosti referendume izvedli hkrati z enimi od volitev. Referendumi bodo uspešni, če bo trikrat »proti« obkrožila vsaj petina (oziroma skoraj 340.000) volilnih upravičencev.

4. december, drugi krog županskih volitev

Na drugo adventno nedeljo, 4. decembra 2022, pa se bo volilni mesec zaključil z drugim krogom županskih volitvah v tistih občinah, v katerih župan ne bo izvoljen že v prvem krogu dva tedna prej. To pomeni, da verjetno – po izkušnjah iz preteklosti – večini Slovenk in Slovencev ne bo treba še enkrat na volišče, leta 2018 je namreč župana šele v drugem krogu dobilo 56 od 212 slovenskih občin.

Pa referendum o spremembah družinskega zakonika?

Še vedno pa visi v zraku izvedba referenduma o spremembah družinskega zakonika. Koalicija »Za otroke gre!« je namreč prejšnji torek državnemu zboru predala 30.600 podpisanih obrazcev pobude za razpis zakonodajnega referenduma. Predsednica državnega zbora mora razpisati 35-dnevni rok za zbiranje vsaj 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma, še prej pa lahko poslanke in poslanci v 14 dneh od vložitve podpisov izglasujejo sklep o nedopustnosti referenduma. V tem primeru Aleš Primc najavlja pritožbo na Ustavno sodišče.

Nalaganje
Nazaj na vrh