Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odsev znotrajstrankarske pluralnosti ali zdrs, ki stranki lahko škodi?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 05. 2024 / 08:15
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2024 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odsev znotrajstrankarske pluralnosti ali zdrs, ki stranki lahko škodi?
Dr. Peter Gregorčič (SLS), David Klobasa (NSi) in Karin Planinšek (SDS). FOTO: Tatjana Splichal in Facebook

Odsev znotrajstrankarske pluralnosti ali zdrs, ki stranki lahko škodi?

Je dejstvo, da stališča nekaterih kandidatov na junijskih volitvah v Evropski parlament glede ključnih tem pomembno odstopajo od večinskega mnenja v stranki, ki jo zastopajo, odsev znotrajstrankarske demokracije in pluralnosti, ki mirne duše dopušča tudi drugačno mnenje, ali zdrs, ki strankam na volitvah lahko škoduje?

Medijska predvolilna soočenja razgaljajo stališča strank in njihovih kandidatov do perečih tematik, ki se tičejo EU in Slovenije kot njene članice, hkrati pa volivcem bistrijo izbiro kandidatov, ki so jim nazorsko najbližje. Ta teden so pozornost javnosti pritegnili (vsaj) televizijski nastopi treh kandidatov za evropske poslance na listah vseh treh pomladnih strank.

Prvo veliko soočenje pred evropskimi volitvami na TV Slovenija, v katerem je sodeloval tudi dr. Peter Gregorčič, si lahko ogledate TUKAJ.

Podpora sankcijam zoper Izrael

V podpori odločitvi glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karima Khana po zahtevi za izdajo naloga za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa sta se, neskladno z večinskim stališčem na pomladni strani, poenotila kandidata za evropska poslanca dveh strank desnice: Karin Planinšek (SDS) in nosilec liste SLS dr. Peter Gregorčič, ki je bil o tem povprašan na prvem velikem soočenju na TV Slovenija.

Prekoračena samoobramba

»V primeru Izrael-Gaza je Hamas kot teroristična organizacija izvedel nedopustno teroristično dejanje na ozemlju Izraela, Izrael je potem izkoristil svojo samoobrambo, ki jo je sedaj prekoračil,« zatrjuje Gregorčič in zato pozdravlja odločitev mednarodnega kazenskega tožilca, »ki je zaprosil mednarodno sodišče, da posreduje in odobri nalog za aretacijo tako vodstva Izraela kot vodstva Hamasa«.

Oddajo Generacija EU z gostjo Karin Planinšek si v celoti lahko ogledate TUKAJ.

Janša misli povsem drugače

Če je njegovo stališče stranka SLS načelno podprla z retvitom posnetka njegovega nastopa, pa od siceršnjega stališča večine v SDS (»Napad glavnega tožilca ICC Khana na premierja Netanjahuja je nerazumski,« je čivnil predsednik Janez Janša) odstopa nastop mlade spletne vplivnice Karin Planinšek, ki ima na kandidatni listi stranke številko 8, v podkastu RTV Slovenja »Generacija EU«.

Kršenje mednarodnega prava

Na vprašanje, ali podpira sankcije proti Izraelu, je namreč druga najmlajša med vsemi slovenskimi kandidati za Evropski parlament (je letnik 1999) odgovorila: »Da, definitivno, ker krši mednarodno pravo, kar se tiče ofenzive na Gazo.« Pred tem je sicer Planinškova kategorično odgovorila, da ne podpira priznanja Palestine.

Opravičilo: šlo je za lapsus

Dva dni po objavi podkasta se je Karin Planinšek javno, na družbenem omrežju, opravičila za izrečene besede, saj da je šlo za lapsus v sklopu hitrih vprašanj v obliki kviza, na katera se je bilo treba opredeliti z da ali ne. »Pod nobenim pogojem ne podpiram sankcij proti Izraelu. Šlo je za lapsus, ki ga obžalujem. Hamas je agresor in Izrael je žrtev,« je Karin zapisala v opravičilu.

Naravnost v srčiko krščanstva

Naravnost v srčiko krščanstva (kajti stranka, ki jo na evropskih volitvah zastopa, ima krščansko demokracijo že v imenu), torej v svetost in nedotakljivost človeškega življenja, pa je dregnil priljubljeni župan majhne občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa, ki ga je na kandidatni listi NSi najti pod številko 3.

Podpis za abortivno kampanjo

V podkastu »Generacija EU« je namreč Klobasa prikimal, da je prispeval podpis podpore evropski abortivni kampanji My Voice, My Choice (»za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi«), češ da zanj to ni politična odločitev in bo »vedno podpiral mlade, ki se bodo trudili za človekove pravice«, tudi to zgodbo pa jemlje kot zavzemanje za človekove pravice in se »zagotovo strinjam, da naj vsaka ženska odloča o svojem telesu«.

Osamljen znotraj stranke?

Na novinarkino vprašanje, ali je s takšnim pogledom osamljen znotraj stranke, je odvrnil, da imajo v NSi pravico imeti svoje mnenje, zato zaradi tega ni imel nikdar posebnega problema. Vendar pa, kot se je izkazalo pozneje, to njegovo stališče niti ni bilo edino, ki ni skladno z javno deklariranimi večinskimi stališči v stranki.

Za pomoč pri prostovoljnem končanju življenja

Ob koncu pogovora je namreč z zgolj da ali ne odgovarjal na novinarkina kratka vprašanja, ki so se dotikala tudi prihajajočih referendumov, ki bodo izpeljani sočasno z evropskimi volitvami. Klobasa je prikimal tudi legalizaciji konoplje, pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, priznanju Palestine in sankcijam proti Izraelu.

Podprl študentsko zasedbo FDV

Že prej v oddaji je David Klobasa podprl študentsko zasedbo FDV v okviru propalestinskega protesta. »S študenti se strinjam. Razumem izraelski odziv na teroristični napad, seveda pa je šlo vse, kar se dogaja danes, absolutno predaleč in je skrajni čas, da se zadeve čim prej umirijo. Mladi sploh pozivamo k temu in se absolutno strinjam,« je pojasnil kandidat NSi.

Oddajo Generacija EU z gostom Davidom Klobaso si v celoti lahko ogledate TUKAJ.

Pomota državnega svetnika

Mimogrede: Klobasa je tudi državni svetnik, ki je že konec letošnjega februarja dvignil nekaj prahu s tem, ko je, menda pomotoma, pomagal izglasovati preložitev glasovanja o zahtevi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije glede GEN-I, Star Solarja, Gibanja Svoboda in predsednika vlade dr. Roberta Goloba. Klobasa se je zagovarjal, da je za preložitev obravnave točke glasoval misleč, da glasuje zgolj o tajnem glasovanju.

Odziv Mateja Tonina

Na besede kandidata za evropskega poslanca, izrečene v podkastu, se je že odzval predsednik NSi mag. Matej Tonin in za N1 poudaril, da je Klobasa predstavil osebna stališča, drugačna od uradnih stališč stranke: »NSi je demokratična stranka z več kot 8000 člani. Logično je, da se vsi o vsem ne strinjamo. Evropska lista NSi je raznolika, volivci pa bodo s svojim preferenčnim glasom odločili, kateri kandidat jih bo zastopal v Evropskem parlamentu.«

NSi ne podpira peticije in aktivizma Nike Kovač

Tonin je še ponovil, da so v stranki, skladno z odločitvami izvršilnega odbora, proti uvedbi evtanazije in legalizaciji marihuane za rekreativno uporabo ter da so njihova stališča skladna s stališči zdravstvene stroke, prav tako pa NSi ne podpira peticije in aktivizma Nike Kovač, »ki je izrazito politično motivirano v podporo vladi Roberta Goloba«.

Se dr. Bajuk obrača v grobu?

Na stališča Davida Klobase so se odzvali tudi v drugi opozicijski stranki, prvak SDS Janez Janša je iksnil: »In ustanovitelj Nove Slovenije dr. Andrej Bajuk se obrača v grobu.« Župnik v Ihanu in arhidiakon dr. Andrej M. Poznič pa: »Kaj potem dela v stranki NSi? Strankarski program in osebni pogledi se morajo ujemati, sicer je vse nesmiselno. Torej ali NSi spremeni program ali pa toti gospod gre drugam.«

Pod črto

Pod črto: tri podobne zgodbe treh različnih intenzivnosti. Stališče Petra Gregorčiča je stranka SLS načeloma podprla, se pa – verjetno – razlikuje od stališča številnih potencialnih strankinih volivcev. (Pozneje popravljeno) stališče Karin Planinšek se razlikuje od večinskega mnenja v SDS, medtem ko so njena druga mnenja skladna s strankinimi. Stališča Davida Klobase pa so v več primerih neskladna z uradnimi stališči NSi. Ali vse to volivce bega, pa bodo pokazale šele volitve …

Nalaganje
Nazaj na vrh