Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeški inštitut z novo katedro o zakonu in družini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 01. 2018 / 09:47
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeški inštitut z novo katedro o zakonu in družini

Ustanova se bo osredinjala predvsem na položaj partnerskih zvez in družin v zahodnem svetu.

Na Papeškem inštitutu Janeza Pavla II. so včeraj ustanovili novo katedro za zakon in družino z imenom Gaudium et spes (Radost in upanje), ki naj bi se ukvarjala predvsem s položajem partnerskih zvez in družin v zahodnem svetu, kot poroča italijanska agencija ACI. Ustanovna slovesnost je bila na Lateranski univerzi v Rimu, nova katedra pa naj bi pri svojih raziskavah sodelovala tudi s Katoliško univerzo Murcia v Španiji. Papež Frančišek je ob pomembnem dogodku poslal pismo velikemu kanclerju inštituta msgr. Vincenzu Paglii.



Datum ustanovitve nove katedre ni naključen. 25. januarja 1959 je papež Janez XXIII. sklical največji cerkveni dogodek 20. stoletja – drugi vatikanski cerkveni zbor, ob koncu katerega je bil izdan eden osrednjih dokumentov, po katerem je nova katedra poimenovana, pastoralna konstitucija z naslovom Gaudium et spes, ki govori o izzivih Cerkve v sodobnem svetu.

»Papeški teološki inštitut Janeza Pavla II.« na Lateranski univerzi je leta 1981 ustanovil Janez Pavel II. (1978-2005). Inštitut je deloval samostojno, sedež pa je imel v Združenih državah Amerike, Mehiki, Beninu in Avstraliji. Septembra lani je papež Frančišek dotedanji »Papeški inštitut Janeza Pavla II. za študije zakona in družine« povzdignil v »Papeški teološki inštitut Janeza Pavla II. za znanosti o zakonu in družini«. S tem dejanjem je katoliški nauk o zakonu in družini postavil na novo raven, na kateri se bo Cerkev na širšem področju lahko soočala z družbenimi, kulturnimi in znanstvenimi izzivi. Nova katedra je del te nove usmeritve inštituta.

Vir: Kathpress / RV
Foto: arhiv Družine (T.S.) / Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Samo ljubezen ustvarja
Duhovna rast
17,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh