Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. sprejel nove gardiste in njihove svojce

Objava: 06. 05. 2008 / 09:25
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. sprejel nove gardiste in njihove svojce

Papež Benedikt XVI. je v ponedeljke, 5. maja, dopoldne v Klemenovi dvorani sprejel 33 članov Papeške švicarske garde, ki bodo jutri prisegli in njihove domače.

Sveti oče je svoj priložnostni govor začel z mislijo, da Papeška švicarska garda pred dvema letoma praznovala 500-letnico ustanovitve službe Petrovim naslednikom. Takrat smo z zgodovinskega vidika motrili vašo zgodovino, je dejal papež poveljniku in mladim gardistom, ter ugotavljali globoke spremembe, ki so se vrstile v stoletjih, v katerih je bil Sveti sedež poklican, da deluje v duhu poslanstva, ki ga je Kristus zaupal Petru in njegovim naslednikom. Ob teh spremembah pa vedno bolj izstopa stalnica, to je istovetnost vaše vojaške formacije, da skrbi za varnost rimskega škofa in njegovega bivališča. V petih stoletjih je ostal nespremenjen tudi duh vere, s katerim mladi Švicarji zapustijo svoje domove in pridejo v službo papežu v Vatikan. Enaka pa je tudi vaša ljubezen do Cerkve, ki jo izpričujete ne toliko z besedo kot z življenjskim in osebnim pričevanjem. O vsem tem govorijo vaše zgodovinske uniforme vernikom, romarjem in turistom ob vhodih v Vatikan, ob splošnih avdiencah in slovesnih bogoslužnih slavjih. Vse to govori o vaši službi Bogu, ko služite »služabniku božjih služabnikov«.

Nato je papež posebej nagovoril nove praporščake in jim dejal, naj sprejmejo ta krščanski in cerkveni duh, ki je temelj in gonilna sila vseh dejavnosti, ki jih opravljajo. »Vedno gojite molitev in duhovno življenje tudi s pomočjo vašega kaplana. Bodite odprti, preprosti in zvesti. Cenite različnost osebnosti in značajev, ker je pod uniformo vsakdo izmed vas edinstvena in neponovljiva oseba, ki jo je Bog poklical, da služi njegovemu kraljestvu ljubezni in miru. Kot veste, je Papeška švicarska garda tudi šola življenja, saj so številni vaši predhodniki med službo v Vatikanu odkrili poklicanost: v krščanski zakon ali pa v duhovništvo in Bogu posvečeno življenje. Za to se zahvalimo Bogu, vaši vojaški formaciji pa izrazimo priznanje.«

Papež je vse priporočil Božji Materi, naj jim poplača s svojimi duhovnimi darovi.

RV

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh