Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek glede blagoslova istospolnih partnerjev: »Blagoslavljamo ljudi, ne greha«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 01. 2024 / 16:44
Oznake: Odnosi, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2024 / 07:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek glede blagoslova istospolnih partnerjev: »Blagoslavljamo ljudi, ne greha«
FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek glede blagoslova istospolnih partnerjev: »Blagoslavljamo ljudi, ne greha«

Sveti oče je na sobotnem srečanju z rimskimi duhovniki komentiral zelo odmevno odločitev Vatikana, da dovoli blagoslov istospolnih parov. Dejal je, da se blagoslov ne nanaša na sam odnos med dvema osebama: »Blagoslavljamo ljudi, ne greha.«

Prav tako ne bi bila blagoslovljena nobena združenja LGBTQ, je po poročanju Il Messaggera, ki pri tem navaja nekatere izjave anonimnih udeležencev srečanja in jih povzema tudi avstrijski Kathpress, dejal papež Frančišek, ki je naredil naslednjo primerjavo: »Ko blagoslavljamo podjetnika, ga ne vprašamo, ali je kradel.« Glede odločitve afriških škofov, ki zavračajo blagoslov istospolnih partnerjev pa je bil njegov komentar: »Tamkajšnja kultura tega ne sprejema.«

Srečanje za zaprtimi vrati

Papeževo srečanje z duhovniki rimske škofije je potekalo v baziliki svetega Janeza v Lateranu za zaprtimi vrati. O vsebini pogovora na srečanju z okoli 800 škofijskimi in redovnimi duhovniki ter stalnimi diakoni Sveti sedež sprva ni uradno sporočil ničesar.

Tudi kratko sporočilo rimske škofije je navedlo le nekaj podrobnosti. Frančišek je Rim označil za »misijonsko deželo« in celotno cerkveno skupnost pozval k evangelizaciji. Napovedal je tudi, da bo po prekinitvi zaradi pandemije obnovil obiske posameznih župnij.

Izjava dvignila ogromno prahu

Kot je znano, je Vatikan lani 18. decembra objavil izjavo »Fiducia supplicans«, ki katoliškim duhovnikom prvič dovoljuje blagoslov neporočenih, ponovno poročenih in istospolno usmerjenih parov. Napisal ga je prefekt Dikasterija za nauke vere, kardinal Victor Manuel Fernandez, odobril pa ga je papež. Skladno s tem so takšni blagoslovi dovoljeni kot pastoralni način, pod pogojem, da ne pride do zamenjave s cerkveno poroko in da ne potekajo kot del cerkvenega bogoslužja.

Dodatna pojasnila kardinala Fernandeza

Po vztrajnem kritiziranju in zavračanju, zlasti s strani afriških škofov, je Dikasterij za nauke vere objavil nadaljnja pojasnila. Blagoslovi naj bi v najboljšem primeru potekali spontano in na željo para, čigar intimnega življenja duhovnik ne pozna, trajajo pa naj le nekaj sekund.

Kljub temu afriški škofje še vedno v veliki večini zavračajo blagoslov istospolnih parov. To izhaja iz četrtkove izjave predsednika vseafriškega škofovskega sveta Secam, kardinala Fridolina Ambonga, ki je ob tem poudaril, da želijo škofje ohraniti edinost s papežem.

V mnogih afriških državah so homoseksualci izločeni iz družbe in preganjani. V nekaterih državah jim grozi celo smrtna kazen, še poroča Kathpress.

Kardinal Parolin: Odzivi se dotikajo zelo občutljive točke

Tudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je na petkovi konferenci Accademia dei Lincei v Rimu komentiral zelo buren odziv na dokument Fiducia Supplicans: »To pomeni, da je vsebina dokumenta zelo občutljiva točka, zato bo potrebna nadaljnja obravnava tega vprašanja,«, je poročala CNA.

Na vprašanje italijanskega novinarja, ali je bil dokument napaka, je najvišji vatikanski diplomat kratko odgovoril: »Ne spuščam se v ta razmišljanja. Odzivi nam povedo, da se je dotaknil zelo občutljive točke.«

Nalaganje
Nazaj na vrh