Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je molil ob spomeniku žrtvam nacističnega nasilja

Objava: 28. 03. 2011 / 09:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je molil ob spomeniku žrtvam nacističnega nasilja

Benedikt XVI. je obiskal Ardeatinske jame in pozval k svetovnim prizadevanjem za mir.

Papež Benedikt XVI. je včeraj obiskal Ardeatinske jame na obrobju italijanske prestolnice, kjer so 24. marca 1944 nacisti ustrelili 335 talcev. Skupaj z rimskim višjim rabinom Riccardom Di Segnijem je papež molil za žrtve množične usmrtitve, med katerimi je bil tudi šestinsedemdeset judov. Benedikt XVI. je grozljivo dejanje označil kot 'največjo žalitev Boga', saj je šlo pri tem za ciljno nasilje človeka proti človeku.

Kar se je v Ardeatinskih jamah zgodilo 24. marca 1944, je 'najokrutnejša in zaničevanja vredna posledica sleherne vojne', je dejal sveti oče in ob tem pozval 'k drugačni prihodnosti', ki naj bo po njegovih besedah 'osvobojena sovraštva in maščevanja, postane naj prihodnost svobode in bratstva – za Rim, Italijo, Evropo in svet'. Vsi ljudje smo namreč otroci Očeta v nebesih in bratje celotnega človeštva.

Papeža je ob obisku Ardeatinskih jam spremljal kardinal Andrea Coreiro di Montezemolo, katerega oče je bil prav tako med žrtvami leta 1944. Benedikt XVI. se je z zasebnim obiskom jam odzval povabilu Združenja svojcev žrtev ob 67-letnici množičnega poboja. Ob tej priložnosti je sveti oče položil cvetje pred nagrobno ploščo in vstopil v notranjost grobišča, kjer se je kleče pred kamnitimi sarkofagi za nekaj trenutkov zbral v tišini. Tako rabin Di Segni kot papež Benedikt XVI. sta nato zmolila psalme, po končani molitvi pa se je sveti oče vpisal v knjigo obiskovalcev spominskega obeležja ter na bližnjem trgu nagovoril cerkvene, mestne in vojaške oblasti, svojce žrtev pokola v Ardeatinskih jamah ter ostale zbrane.

Ustrelitve pri Ardeatinskih jamah blizu ceste Via Appia v Italiji še danes veljajo za vrhunec grozot v času nemške okupacije v letih 1943/44. Poboji so bili odgovor na napad partizanov 23. marca 1944 v središču Rima, pri čemer je na cesti Via Rasella življenje izgubilo petintrideset članov policijske čete iz Bolzana.

V imenu takratne nemške okupatorske moči so nacisti naslednji dan zapornike iz rimskih ječ odpeljali na zapuščeno območje jam in jih pobili s strelom v tilnik. Za vsakega mrtvega policista so ustrelili deset talcev. Dostop do jam so nato zaprli, vendar so bile jame kmalu po dogodku znova odprte. Trupla so izkopali in jih dostojno pokopali v skupni grobnici.

Benedikt XVI. je tretji papež, ki je obiskal Ardeatinske jame. Leta 1965 je spominsko obeležje obiskal Pavel VI., leta 1982 pa Janez Pavel II.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/E80E1C3D65266E8CC12578420034E8F9?OpenDocument

Foto: Wikipedia

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh