Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež molil za uspešen zaključek reševalne akcije v Čilu

Objava: 14. 10. 2010 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež molil za uspešen zaključek reševalne akcije v Čilu

Včerajšnjo katehezo med splošno avdienco na Trgu sv.Petra v Vatikanu pa je sveti oče posvetil bl. Angeli Folinjski, veliki italijanski mistikinji iz 13. stoletja.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco čilske rudarje izročil Božji dobroti in molil za uspešen zaključek reševalne akcije triintridesetih mož, ujetih skoraj sedemsto metrov pod zemeljskim površjem.

Med včerajšnjo katehezo pa je Benedikt XVI. pozval vernike, naj upoštevajo znamenja Božje navzočnosti na Zemlji in naj jim sledijo. V današnji družbi nam namreč grozi nevarnost, da živimo kot da Bog sploh ne obstaja. Vendar Bog pozna številne poti, preko katerih pusti sledi v človekovi duši.

Kot primer je sveti oče v svoji vrsti nagovorov o velikih ženskah v zgodovini katoliške Cerkve izpostavil italijansko mistikinjo iz 13. stoletja, bl. Angelo Folinjsko(1248-1309). Angela je bila rojena v italijanski plemiški družini in je sprva živela posvetno življenje, precej oddaljeno od Boga. Po srečanju z likom sv. Frančiška in Kristusa Križanega pa se je njena duša prebudila in Angela je spoznala, 'da le z Bogom postane življenje resnično življenje' in žalost zaradi grehov postane ljubezen in veselje.

Po smrti staršev, moža in vseh svojih otrok je Angela vstopila v tretji red sv. Frančiška. Razdala je vse svoje imetje in preostanek svojega življenja uborna preživela v molitvi. Osredotočila se je na duhovnost Božjega otroka v jaslih in v svojih spisih razmišljala o svojem spreobrnjenju, nujnosti kesanja, ponižnosti in trpljenja, ter o korakih svoje duhovne poti. Svoja videnja in mistične izkušnje, ki jih je pripovedovala svojemu spovedniku, je s težavo opisovala, ne da bi jih razumsko predelala, kajti božja razsvetljenja je doživljala nenadoma in nepričakovano. Papež je dodal, da to 'jasno kaže, kako edini in pravi Učitelj, Jezus, živi v srcu vsakega vernika in ga želi imeti v popolni lasti'.

Prehod od spreobrnjenja do mistične izkušnje se je pri bl. Angeli dogodil preko Križanega. Bog, ki je trpeči človek, je postal njen učitelj popolnosti, je izpostavil sveti oče in nadaljeval, da je bila vsa njena mistična izkušnja usmerjena v to, da je preko očiščevanja in spreminjanja postajala podobna Jezusu. Ta identifikacija pa pomeni tudi živeti to, kar je živel Jezus: uboštvo, zaničevanje, žalost. Skrivnost te poti, od spreobrnjenja do mistične združitve s Kristusom, pa je po papeževih besedah stalna molitev. Ali z besedami bl. Angele: 'Kolikor bolj boš molil, toliko bolj boš razsvetljen.'

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh