Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež napovedal molitveno bdenje za porajajoče življenje

Objava: 15. 11. 2010 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež napovedal molitveno bdenje za porajajoče življenje

Med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja pa je sveti oče podal tudi smernice za rešitev krize.

Papež Benedikt XVI. bo v soboto, 27. novembra, v baziliki sv. Petra vodil molitveno bdenje za porajajoče življenje. Pobudo je napovedal po včerajšnji molitvi angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Krajevne Cerkve, redove in duhovne skupnosti po vsem svetu je pozval k sodelovanju pri tej pobudi. Po besedah Benedikta XVI. je namreč advent ravno pravšnji čas za to, da spodbudimo zaščito vsakršnega človeškega bitja.

V svojem nagovoru veliki množici vernikov, zbrani pred vatikansko baziliko po sveti maši, ki jo je za zvezo italijanskih bratovščin daroval kardinal Bertone, je sveti oče spregovoril o sedanji ekonomski krizi, o kateri so razpravljali v teh dneh na srečanju G20. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, moramo po papeževih besedah krizo vzeti zelo resno. Zaradi številnih vzrokov zanjo je potrebno temeljito preveriti način globalnega ekonomskega razvoja. Jasen znak, ki se je pridružil tistim zelo perečim in dobro znanim, kot so trajanje nesorazmerja med bogastvom in revšino, pohujšanje lakote, ekološka kriza, je problem brezposelnosti. S tega vidika je strateško odločilno potrebno podpreti razvoj kmetijstva. Razvoj industrializacije je namreč večkrat zasenčil kmetijsko področje, ki je kljub novim spoznanjem in moderni tehniki izgubilo svoj pomen, z velikimi posledicami tudi na kulturnem področju. Benedikt XVI. je izrazil potrebo, da ponovno ovrednotimo kmetijstvo, ne v nostalgičnem smislu, temveč kot nepogrešljiv vir za prihodnjost.

V sedanjem ekonomskem stanju je za najbolj dinamične ekonomije največja skušnjava ta, da iščejo ugodna povezovanja, ki pa imajo za najrevnejše države lahko usodne posledice. Tako bi se nadaljevala skrajna revščina za ogromno množico mož in žena in bi se obenem nepovratno izrabili viri zemlje, ki jo je Stvarnik zaupal človeku.Poleg tega pa se opaža kljub krizi, da se v deželah z zgodnjo industializacijo še vedno spodbuja življenjski slog z nenasitno porabo, ki je škodljiv tako za okolje kakor tudi za reveže. Prišel je čas, ko se je potrebno konkretno zavzeti za ravnovesje med kmetijstvom, industrijo in javnimi službami, da bo za vse dovolj kruha ter dela in da bodo kot dobrine za vse ohranjen zrak, voda in drugi osnovni viri. V ta namen je najpomembneje gojiti in razširjati jasno etično zavest, ki bo zmožna soočiti se z najzapletenejšimi izzivi današnjega časa: vzgajati se za razumnejšo in odgovornejšo porabo, ter spodbujati osebno odgovornost skupaj s socialno razsežnostjo za kmetijske dejavnosti, utemeljene na trajnih vrednotah, kot so gostoljubnost, solidarnost in marljivo delo. Veliko mladih je že izbralo to pot, saj so se celo mnogi diplomanti začeli posvečati kmečkim dejavnostim, ker so začutili, da tako ne odgovarjajo samo na osebno ali družinsko potrebo, ampak na znamenja časov, ki kličejo po konkretni občutljivosti za skupno dobro.

Po molitvi angelovega češčenja in blagoslovu je sveti oče pozornost vseh obrnil k ljudstvu Haitija, ki jih je po katastrofalnem potresu januarja letos sedaj prizadela še epidemija kolere. Papež je opogumil vse, ki se trudijo lajšati posledice te nesreče, jim zagotovil svojo molitev, mednarodno skupnost pa spodbudil, naj velikodušno pomaga prizadetim ljudstvom.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh