Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob veliki noči pozval k miru na kriznih območjih

Objava: 26. 04. 2011 / 08:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež ob veliki noči pozval k miru na kriznih območjih

Več kot sto tisoč ljudi se je na velikonočno nedeljo zbralo na Trgu sv. Petra v Vatikanu, da bi prisluhnili papeževi poslanici in prejelo blagoslov ‘mestu in svetu’.

Papež Benedikt XVI. je na velikonočno nedeljo pozval k zaključku nasilja v Libiji in na Slonokoščeni obali. Izrazil je željo, da bi v Libiji na mesto orožja stopila diplomacija in dialog. Obenem je pozval, naj v tej severnoafriški državi omogočijo lažjo dostopnost za humanitarno pomoč. Velikonočni poslanici na Trgu sv. Petra v Vatikanu je prisluhnilo več kot sto tisoč ljudi, ki so za tem prejeli še papežev blagoslov ‘mestu in svetu’ter na koncu, če so izpolnili pogoje, dobili od Svetega očeta popolni odpustek. Le-tega so prejeli tudi vsi tisti, ki so ga spremljali preko različnih sredstev družbenega obveščanja in novih tehnologij.

Na Bližnjem vzhodu naj bi po besedah svetega očeta ‘luč miru in človekovega dostojanstva’ pregnala sovraštvo in nasilje. Za svereno Afriko je izrazil željo, da bi si tamkajšnji prebivalci, predvsem mladi, prizadevali za dobro vseh ljudi. Potrebno je zgraditi družbo, v kateri bo moč premagati revščino in v kateri bo politika vedno spoštovala človekove pravice in dostojanstvo.

Na Slonokoščeni obali morata sprava in odpuščanje zaceliti globoke rane, ki jih je tam zapustilo nasilje, je dejal papež. Obenem je pozval k solidarnosti in sprejetju pregnanih in beguncev iz afriških držav. Svojo bližino je izrazil tudi prebivalcem Japonske in ljudem iz drugih držav, ki so jih prizadele naravne katastrofe.

Velikonočno veselje nad vstalim Kristusom na številnih krajih sveta kalijo stiska, lakota, vojne in nasilje, je prepičan sveti oče. Vendar s Kristusovim vstajenjem vsako krščansko upanje dobi moč in smisel. Vstajenje ni rezultat ‘špekulacij in duhovnih izkustev’, temveč zgodovinsko dejanje, ki se je zgodilo v nekem točno določenem trenutku v zgodovini in je za seboj pustilo ‘neizbrisno podobo’.

Po končani velikonočni poslanici, ki jo je papež Benedikt XVI. predstavil po slovesnem vstajenjskem bogoslužju, je sveti oče izrekel velikonočno voščilo v petinšestdesetih jezikih. Posebne zahvale pa so bili deležni nizozemski cvetličarji, ki so vhod v baziliko sv. Petra spremenili v živopisano morje cvetja. Petindvajset vrtnarjev in cvetličarjev je v dveh dneh Trg sv. Petra okrasilo s skupno 41.400 cvetovi, predvsem s tulipani in narcisami, pa tudi z grmičevjem in okrasnim drevjem. Nizozemski vrtnarji so letos tako že šestindvajsetič poskrbeli za okrasje ob velikonočnih slovenostih na osrednjem vatikanskem trgu.

Na velikonočno nedeljo popoldan se je štiriinosemdesetletni papež podal na kratek oddih v svojo letno rezidenco v Castelgandolfu južno od Rima. V Vatikanu njegov povratek pričakujejo 1. maja, ob razglasitvi papeža Janeza Pavla II. za blaženega.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh