Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež prosi Marijo za priprošnjo 'proti nesmiselni logiki nasilja'

Objava: 23. 08. 2010 / 07:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež prosi Marijo za priprošnjo 'proti nesmiselni logiki nasilja'

Med molitvijo angelovega češčenja je Benedikt XVI. prosil Nebeško Kraljico, naj podari svetu mir in nam pomaga graditi civilizacijo ljubezni.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja v svoji letni rezidenci v Castel Gandolfu izrekel posebno prošnjo nebeški Materi, naj s svojo priprošnjo posreduje za mir v svetu in naj nam pomaga graditi civilizacijo ljubezni. Med številnimi skupinami romarjev so se molitve s papežem udeležili tudi pravoslavni kristjani iz Galileje in večje število duhovnikov iz združenja Kristusovih legionarjev. Ob koncu avdience je mladinska glasbena skupina zaigrala svetemu očetu, ta pa je osebno pohvalil njihovo 'izvrstno muziciranje'. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je sveti oče med molitvijo naprej opisal bistvo in pomen včerajšnjega praznika Marije Kraljice.

Pojasnil je, kako nas osem dni po slovesnem prazniku Marijinega vnebovzetja liturgija vabi k češčenju Blažene Device Marije – Kraljice. Verni zremo Kristusovo Mater, ki jo je njen Sin kronal in tako pridružil svojemu vesoljnemu kraljevanju, kakor jo uprizarjajo na mnogih slikah in mozaikih. Tudi praznik Marije Kraljice smo letos obhajali na nedeljo in tako je dobil v nedeljski Božji besedi in obhajanju male tedenske velike noči še večji pomen. V luči včerajšnjega evangelija je Marija popoln primer evangeljske resnice, da je Bog 'mogočne vrgel s prestolov in povišal nizke'.

Majhno in preprosto dekle iz Nazareta je postala Kraljica sveta. To je eno od čudes, ki razodevajo Božje srce. Seveda je Marijino kraljevanje popolnoma povezano s Kristusovim kraljevanjem, je pojasnil sveti oče. On je Gospod, ki ga je po ponižanju smrti na križu Oče povišal nad vse stvari v nebesih, na zemlji in pod zemljo. Po načrtu božje milosti je bila Brezmadežna Mati popolnoma pridružena Sinovi skrivnosti: njegovemu učlovečenju, njegovemu zemeljskemu življenju, najprej skritemu v Nazaretu, nato v mesijanskem poslanstvu, njegovemu trpljenju in smrti in končno k slavi vstajenja in vnebovhoda v nebo. Mati s Sinom ni delila zgolj zemeljskih vidikov življenja, temveč po delovanju Svetega Duha v njem tudi globlji namen, božansko voljo, tako da je bilo vse njeno bivanje, ubogo in preprosto, povzdignjeno, preoblikovano in poveličevano v prehodu skozi ozka vrata, ki je sam Kristus. Da, po besedah svetega očeta je Marija prva, ki je šla po poti, ki jo je odprl Kristus v Božje kraljestvo, poti, ki je odprta tistim ljudem, ki zaupajo Božji Besedi in jo uresničujejo.

V zgodovini mest in ljudstev, ki so sprejeli krščansko sporočilo, so številna pričevanja javnega, včasih celo institucionaliziranega češčenja Device Marije Kraljice. Toda danes, je dejal sveti oče, želimo kot otroci Cerkve obnoviti naše češčenje Nje, ki nam jo je Jezus zapustil kot Mater in Kraljico. Zaupajmo njeni priprošnji našo vsakodnevno molitev za mir, posebej tam, kjer je najbolj prisotna nesmiselna logika nasilja; da bi vsi ljudje verjeli, kako si moramo na tem svetu kot bratje drug drugemu pomagati pri izgradnji civilizacije ljubezni. 'Marija, Regina pacis, ora pro nobis!' je ob koncu svojega nagovora vzkliknil Benedikt XVI.

Po molitvi angelovega češčenja in blagoslovu je papež na kratko povzel pomen včerajšnjega praznika v francoskem, angleškem, nemškem, španskem, portugalskem, in poljskem jeziku ter vsem zaželel lepo nedeljo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh