Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papež si je Karlovo nagrado prislužil«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 04. 2016 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Papež si je Karlovo nagrado prislužil«

»Papež si je Karlovo nagrado prislužil«

Predsednik Evropskega parlamenta Schulz: Frančišek poglablja skupne točke in ne poudarja razlik.

Po mnenju predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza si je papež Frančišek Karlovo nagrado prislužil. Kot je v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA v Bruslju pojasnil Schulz, si voditelj katoliške Cerkve prizadeva za poglabljanje skupnih točk in ne poudarja razlik med ljudmi. Frančišku bo Karlova nagrada izročena 6. maja v Rimu.



Po Schulzevih besedah je papež med svojim nedavnim obiskom na Lezbosu znova pokazal, kaj bi morale biti naloge demokracije, ki jo usmerjajo vrednote, in odprte družbe, ki pa se trenutno ne izvajajo. Frančišek je na grškem otoku pripravil učno uro za vse voditelje vlad, ki niso pripravljeni sprejeti beguncev z utemeljitvijo »Mi smo krščanska dežela, v kateri za muslimane ni prostora«.

Frančišek je drugi papež, ki mu je podeljena Karlova nagrada. Upravni odbor nagrade je svoj izbor utemeljil s pojasnilom, da Frančišek udarcem in dramatični izgubi zaupanja v Evropski zvezi kljubuje s »sporočilom upanja«. Novembra 2014 se je papež odzval Schulzevemu vabilu in je obiskal Evropski parlament, ob tej priložnosti pa je Evropo pozval, naj znova odkrije krščanske korenine svoje istovetnosti. Vera za našo celino ne pomeni zgolj temeljne dediščine, ampak ponuja tudi osnovo za družbeni in kulturni razvoj v prihodnosti.

Schulz je Karlovo nagrado lansko leto prejel tudi sam. Za letošnjo slovesnost bo skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Sveta Donaldom Tuskom potoval v Rim. Juncker je bil dobitnik Karlove nagrade leta 2006, Tusk pa leta 2010.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh