Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež španskega frančiškana imenoval za 'drugo ime' kongregacije za redove

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 09. 04. 2013 / 10:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež španskega frančiškana imenoval za 'drugo ime' kongregacije za redove

Dosedanji generalni minister Jose Rodriguez Carballo je bil imenovan za desno roko kardinala Braza de Aviza, ki kot naslednik kardinala Rodeta vodi Kongregacijo za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Papež Frančišek je Joseja Rodrigueza Carballa, 59-letnega generalnega ministra frančiškanskega reda, imenoval za tajnika vatikanske Kongregacije za redove. Kot so minulo soboto sporočili iz Vatikana, je papež španskemu redovniku obenem podelil tudi nadškofovski naziv.

Kot tajnik je Rodriguez Carballo v omenjeni kongregaciji 'drugi mož' takoj za njenim prefektom, brazilskim kardinalom Joaom Brazom de Avizom. Rodriguez in papež se tudi osebno zelo dobro poznata.

Frančiškan bo na položaju nasledil Američana Josepha Williama Tobina, ki ga je Benedikt XVI. oktobra lani imenoval za nadškofa v Indianapolisu. Imenovanje Rodriguez Carballosa je prva kadrovska sprememba novega papeža v rimski kuriji, potem ko je po ustaljenem običaju najprej potrdil vse vodje posameznih uradov na njihovih položajih.

Papež Frančišek je prvi redovnik na Petrovem sedežu v zadnjih 167 letih (od leta 1846) in prvi jezuit v zgodovini imenovanja papežev. Izbiro svojega imena je utemeljil s svetim Frančiškom Asiškim, iz katerega dediščine izhaja red frančiškanov. Trenutno red po vsem svetu šteje okoli 14.000 članov.

Frančiškanski red je deset let kot generalni minister vodil Jose Rodriguez Carballo, rojen 11. avgusta 1953 v španskem mestu Lodoselo. Od lanskega leta je bil tudi predsednik Zveze redovnih predstojnikov. Kot eden izmed dveh nekardinalov je ob papežu Frančišku somaševal med bogoslužjem ob njegovi umestitvi na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Jose Rodriguez Carballo je v svojem pozdravu novemu papežu po njegovi izvolitvi 13. marca zapisal, da je njegovo izbrano ime »znamenje za svet, za Cerkev in seveda za vse frančiškane. Vsi nasledniki svetega Frančiška Asiškega novemu cerkvenemu poglavarju z odkrito pokorščino in nenehno molitvijo stojimo ob strani; Vaša svetost, lahko računate na nas.« Obenem je spomnil na srečanje s tedanjim kardinalom Jorgejem Mariem Bergogliem leta 2004 v Argentini.

Bergoglio je ob dogovarjanju glede kraja srečanja vztrajal, da bo frančiškane obiskal v njihovem samostanu, in tja je prišel, kljub dežju, kar peš. »V trenutku, ko je prispel, sem pomislil, da imam pred seboj pravega frančiškana«, je dogodek komentiral Rodriguez. Prepričan je, da je katoliška Cerkev z novim papežem dobila 'Frančiška 21. stoletja', s čimer bi bil verjetno zelo zadovoljen tudi sam svetnik.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh