Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeža čakajo naporni meseci

Objava: 20. 08. 2010 / 11:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeža čakajo naporni meseci

V jesenskih mesecih bo sveti oče potoval v Španijo, po Italiji, ter vodil posebno sinodo za srednji vzhod.

Papeža Benedikta XVI. in vatikanske uradnike po poletnih počitnicah, ko se življenje vrača v Večno mesto, čakajo številni pomembni zgodovinski dogodki. Sveti oče bo v svoji letni rezidenci v Castel Gandolfu najverjetneje ostal do konca septembra, pred vrnitvijo v Rim pa ga čakajo tri pomembne obveznosti.

Najpomembnejša med njimi je gotovo težko pričakovani obisk Velike Britanije med 16. in 19. septembrom, ko bo sveti oče med potovanjem po Škotski in Angliji za blaženega razglasil britanskega kardinala Johna Henryja Newmana. Čeprav gre za državniški obisk, bo papež na britanskih tleh tudi kot pastir vesoljne Cerkve in kot tak bo poskušal spodbuditi krajevno katoliško Cerkev ter nekdaj krščansko, zdaj pa vse bolj sekularizirano družbo.

Pred odhodom v Veliko Britanijo bo Benedikt XVI. 5. septembra dan preživel v mestu Carpineto Romano, rojstnem kraju Vincenza Gioacchina Raffaeleja Luigija Peccija, ki je kasneje postal papež Leon XIII. Sveti oče bo v mestece, ki je okoli petdeset kilometrov oddaljeno od italijanske prestolnice, odpotoval s helikopterjem, tam pa bo z mašo na mestnem trgu obeležil dvestoto obletnico rojstva papeža Leona XIII. (povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/95CF4D59930BF17DC125777B00255059?OpenDocument)

Teden dni pred obiskom Carpineta Romana bo Benedikt XVI. v Castel Gandolfu tradicionalno gostil svoj letni ‘študijski krožek’. Srečanje profesorja z nekdanjimi študenti iz časov, ko je Joseph Ratzinger kot profesor predaval na univerzi v Regensburgu, bo letos potekalo od 27. do 29. avgusta, tema letošnjih razprav pa bo hermenevtika drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Po vrnitvi v Rim bo papeževa prva večja obveznost obisk sicilijanske prestolnice Palermo 3. oktobra. Tam bo sveti oče daroval slovesno sveto mašo na prostem in nagovoril družine in sicilijansko mladino – dve skupini, ki prav posebej skrbita predstavnike Sicilijanske škofovske konference. Na nedavni tiskovni konferenci je palermski nadškof Paolo Romeo povedal, da želijo tako svetemu očetu kot celotnemu svetu predstaviti resnični obraz Sicilije, ki ga ne predstavljajo le težave z odpadki, mafija in socialni problemi, pač pa tudi zgodovina, ki so jo pisali njihovi svetniki. Janez Pavel II. je Sicilijo obiskal v letih 1982 in 1995.

Teden dni po obisku Sicilije bo papež slovesno odprl zasedanje Posebne škofovske sinode za srednji vzhod, ki jo v Vatikanu prirejajo med 10. in 24. oktobrom. Osrednja tema sinode bo ‘skupnost in pričevanje’ na območjih, ki jih prežemajo najrazličnejši spori in kjer število kristjanov vztrajno pada.

Meseca novembra se bo sveti oče podal na svoj peti obisk izven Italije v tem letu, saj bo 6. in 7. november preživel med španskimi katoličani. Na prvi dan obiska bo odpotoval v špansko romarsko središče Santiago de Compostela, kjer letos obhajajo sveto Jakobovo leto, naslednji dan pa bo sveti oče v Barceloni blagoslovil in za baziliko razglasil slovito barcelonsko arhitekturno stvaritev, katedralo Svete družine, nedokončano mojstrovino globoko vernega katalonskega arhitekta Antonia Gaudija.

To je le nekaj najpomembnejših dogodkov, ki v letošnji jeseni čakajo svetega očeta in vatikanske uradnike, nedvomno pa se bo na koledarju znašlo še marsikaj drugega. Opazovalci kot možnost omenjajo tretji konzistorij Benedikta XVI., čeprav je dosti verjetneje, da bo do njega prišlo prihodnje leto.

Trenutno je v katoliški Cerkvi stosedem kardinalov v starosti pod osemdeset let, kar jim daje pravico do volilnega glasu v konklavu, to pa je trinajst glasov premalo glede na predpisanih stodvajset, ki jih je določil papež Pavel VI. Do začetka prihodnjega leta se bo ‘izpraznilo’ še vsaj devetnajst volilnih mest. Od zadnjega konzistorija bodo kmalu minila tri leta, to časovno obdobje pa je ravno pravšnje za sklic novega (Janez Pavel II. je namreč v povprečju konzistorije skliceval vsaka tri leta).

Kandidati za kardinalski škrlat so nadškof Raymond Burke, prefekt Apostolske signature, nadškof Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, newyorški nadškof Timothy Dolan, nadškof Malcolm Ranjith iz Colomba na Šri Lanki, ter münchenski nadškof Reinhard Marx.

Ne glede na to, ali bo konzistorij izpeljan letos ali ne, svetega očeta in Vatikan čakajo naporni, vendar zanimivi meseci.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh