Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa poslanica ob letošnjem svetovnem molitvenem dnevu za duhovne poklice: ’Pričevanje prebuja poklice’

Objava: 14. 09. 2010 / 07:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževa poslanica ob letošnjem svetovnem molitvenem dnevu za duhovne poklice: ’Pričevanje prebuja poklice’

Svetovni molitveni dan za duhovne poklice je letos potekal 25. aprila, kakor vsako leto pa je papež Benedikt XVI. tudi tokrat ob tej priložnosti napisal posebno poslanico.

Svetovni molitveni dan za duhovne poklice je letos potekal 25. aprila, in sicer že 47. po vrsti. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je papež Benedikt XVI. tudi letos ob tej priložnosti napisal posebno poslanico in ji dal naslov ‘Pričevanje prebuja poklice’. Sveti oče jo je napisal v duhu leta duhovništva, ki se je sklenilo junija letos, ter v njej poudaril, da je ‘rodovitnost duhovnih poklicev v prvi vrsti odvisna od Božjega delovanja, vendar pa jo spodbuja tudi kvaliteta in bogastvo osebnega in občestvenega pričevanja tistih, ki so že odgovorili na Gospodov klic v duhovništvo in v posvečeno življenje’. Kajti njihovo pričevanje lahko v drugih prebudi željo, da bi odgovorili na Kristusov poziv.

Papež je v poslanici ob letošnjem svetovnem molitvenem dnevu za duhovne poklice, ki vsako leto poteka na četrto velikonočno nedeljo, izpostavil tudi tri temeljne vidike duhovništva in posvečenega življenja. To so: prijateljstvo s Kristusom, popolna podaritev samega sebe Bogu, in življenje v občestvu.

Po besedah svetega očeta bi lahko rekli, da se duhovniški poklici rojevajo iz stika z duhovniki, tako kot dragocena dediščina, ki se prenaša z besedo, z zgledom in s celotnim življenjem. Enako velja tudi za posvečeno življenje. Samo življenje redovnikov in redovnic, piše Benedikt XVI., govori o Kristusovi ljubezni, kadar ga ti sledijo v popolni zvestobi evangeliju in z veseljem prevzemajo mišljenjska in vedenjska načela. Vsak duhovnik in vsaka posvečena oseba, zvesta svojemu poklicu, nadaljuje sveti oče, prenašata radost služenja Kristusu in vse kristjane vabita, da odgovorijo na univerzalni klic k svetosti. Zatorej je za spodbujanje duhovnih poklicev ‘nujen zgled tistih, ki so že rekli svoj ‘da’ Bogu in njegovemu življenjskemu načrtu, ki ga ima za vsakega izmed nas’.

Osebno pričevanje, sestavljeno iz pomembnih in konkretnih izbir, še piše papež v poslanici, bo spodbudilo mlade, da se bodo odločili za izbire, ki pomenijo vlaganje v prihodnost. In zaključuje z mislijo, da je za pomoč mladim potrebna tista umetnost srečanja in pogovora, ki jih lahko razsvetli in jih spremlja, predvsem preko zglednega življenja, ki se živi kot duhovni poklic.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh