Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peter Opeka: »Hvaležni smo za vašo pomoč«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 08. 11. 2021 / 09:59
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2021 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peter Opeka: »Hvaležni smo za vašo pomoč«
Misijonar Peter Opeka že vrsto let deluje na Madagaskarju. FOTO: Združenje Akamasoa.

Peter Opeka: »Hvaležni smo za vašo pomoč«

Slovenska karitas v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije nadaljuje z izvajanjem projektov za pomoč revnim na Madagaskarju v sodelovanju z misijonarjem Petrom Opeko.

»V prvem projektu, ki se je zaključil oktobra 2021, se je za 100.000 prebivalcev v sklopu Združenja Akamasoa (»Dobri prijatelj«) zagotovila osnovna zdravstvena oskrba in preventiva pred boleznimi, tudi koronavirusom, ter prehranska varnost za najranljivejše skupine. V drugem projektu, ki ga financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, pa se pomoč pri izobraževanju nudi več kot 13.400 otrokom in mladim,« so pri Slovenski karitas zapisali v sporočilu za javnost. 

Pomoč šolarjem s šolsko malico. FOTO: Združenje Akamasoa.

»Vaša pomoč za nakup zvezkov je zelo potrebna še posebej ob epidemiji koronavirusa, ko je veliko staršev izgubilo delo. Starši nimajo sredstev, da bi otrokom kupili zvezke. Njihova kupna moč sploh ne obstaja. Tisoče družin živi iz dneva v dan. Vsaka družina ima vsaj pet otrok. Kako naj vsem plačajo šolnino in kupijo zvezke? V našem Združenju Akamasoa zato nismo povečali šolnine za naše šole že osem let. Ostaja zgolj simboličen prispevek. Če bi preveč zahtevali od preprostih ljudi, otroci ne bi hodili v šolo. Vsak otrok pa ima pravico, da se uči in izobrazi,« je dejal misijonar Peter Opeka ob pripravi drugega projekta v strateškem partnerstvu z naslovom »Pomoč otrokom in mladim pri izobraževanju na Madagaskarju«. 

S projektom, ki se bo zaključil v novembru 2021, se je v začetku šolskega leta 2021/22 zagotovil nakup zvezkov za več kot 13.400 učencev in dijakov šestih osnovnih in osmih srednjih šol, ki delujejo v sklopu Akamasoe, kjer imajo tudi revni otroci možnost dostopa do kvalitetne izobrazbe. 

Na Madagaskarju močno primanjkuje šolskih zgradb in učilnic. 

Zato ima ta humanitarni projekt v vrednosti 45.000 EUR tudi razvojno dimenzijo. Zgrajeni bosta dve novi učilnici gimnazije Mahatsara, kar bo omogočilo dodatnim 80 učencem srednješolsko izobraževanje. 

Pomoč tudi na področju zdravstva 

S projektom »Humanitarna pomoč za boljše zdravje revnih na Madagaskarju« v vrednosti 120.000 evrov, ki se je zaključil oktobra 2021, je tri mesece plačilo za delo prejemalo 37 zdravstvenih delavcev v šestih zdravstvenih ustanovah Akamasoe, ki pokrivajo območje s 100.000 prebivalci. 

Podpora za nakup zdravil in plačila za storitve v sklopu zdravstvenih ustanov. FOTO: Združenje Akamasoa.

Kupljena so bila osnovna zdravila in zdravila za zdravljenje koronavirusa ter različna medicinska oprema. Plačani so bili stroški za prebivalce Akamasoe, ki so morali na zdravljenje v državno bolnišnico. S to pomočjo je bilo v treh mesecih deležno primerne zdravstvene oskrbe več kot 9.000 revnih na Madagaskarju. 

K boljšemu zdravju so pripomogli tudi dnevni obroki riža in zelenjave za osnovnošolce in druge ranljive skupine. 

O pomenu dostopa do zdravstva na Madagaskarju je misijonar Opeka dejal: »Na podeželju ljudje zelo trpijo, ko družino prizadene bolezen, saj je premalo bolnišnic in nimajo sredstev, da bi se šli zdraviti v mesto. Brez zdravstva pa ni napredka. Bolni ljudje ne morejo delati in proizvajati. Potrebujejo dobro zdravje. Najtežje za misijonarja pa je, če umre otrok.« 

Nakup odej za revne družine in posameznike. Ker glavno mesto leži dokaj visoko, so noči zelo hladne. FOTO: Združenje Akamasoa.

Misijonar Peter Opeka se zahvaljuje Vladi Republike Slovenije za humanitarno pomoč združenju Akamasoa. Dosedanja humanitarna pomoč, ki jo Republika Slovenija namenja misijonarju Opeki preko strateškega partnerstva s Slovensko karitas, znaša 165.000 EUR. Kot dodatno priznanje za izjemne dosežke pri humanitarnem delu in uresničevanju človekovih pravic najranljivejših na Madagaskarju, je Slovenija nominirala Petra Opeko za nagrado Sveta Evrope Raoul Wallenberg. 


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh