Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Po novih poteh v nove dni'

Objava: 22. 08. 2011 / 10:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Po novih poteh v nove dni'

Na Srečanju treh dežel v Zaplazu je nadškof Stres predstavil lik bl. Alojzija Grozdeta.

Srečanje treh dežel, romanje vernikov iz dežele Furlanije, avstrijske Koroške in Slovenije, ki ga izmenično prirejajo ljubljanska nadškofija, videmska nadškofija in celovška škofija, v zadnjem času pa tudi koprska in novomeška škofija, je letos potekalo v božjepotni Marijini cerkvi na Zaplazu minulo soboto, 20. avgusta 2011. Srečanje je potekalo pod geslom 'Po novih poteh v nove dni', ta misel pa je, kot poročajo s Tiskovnega urada SŠK, vzeta iz pesmi mučenca bl. Alojzija Grozdeta, ki ga je v svojem osrednjem nagovoru predstavil tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Bl. Alojzij Grozde je mučeniško smrt pretrpel 1. januarja 1943, za mučenca je bil razglašen 13. junija 2011 na slovenskem evharističnem kongresu v Celju, njegove relikvije pa od 28. maja letos počivajo v cerkvi na Zaplazu. Srečanje treh dežel je cerkvena pobuda, ki ima tudi širši kulturni in simbolni pomen. Udeležencem daje priložnost, da povezovalno moč vere začutijo v živo in jo doživijo kot spodbudo za poglobitev osebnega odnosa z Marijo in Bogom ter potrditev osebne in družbene odgovornosti za medsebojno sožitje in sodelovanje med ljudmi, ki presega narodne, kulturne, jezikovne in politične pregrade.

Osrednja slovesnost, slovesna maša v štirih jezikih, se je pričela ob enajsti uri na urejenem trgu pred cerkvijo. Somaševanje škofov in duhovnikov je vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres, poleg novomeškega škofa Andreja Glavana in koprskega škofa Metoda Piriha pa sta se ga udeležila tudi celovški škof Alois Schwarz in videmski nadškof Pietro Brollo. Pred mašo je potekal duhovni program, ki so ga pripravili bogoslovci, po maši pa je sledil kulturni program in prijateljsko druženje. Romarji so si lahko ogledali cerkev, pomolili pred kipom zaplaške Marije ali v Grozdetovi kapeli, obiskali 'žegnani studenec' v gozdu, posedeli v senci mogočnih lip v neposredni bližini cerkve ter uživali v lepem razgledu.

Ljubljanski nadškof in metropolit je v začetku svojega nagovora pozdravil vse navzoče, ki so na to avgustovsko soboto prišli v Marijino svetišče, v katerem se nahajajo svetniški ostanki blaženega Alojzija Grozdeta, v slovenskem, italijanskem in nemškem jeziku. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je nadškof v nadaljevanju predstavil lik blaženega Alojzija Grozdeta, ki ga je predstavil kot 'potrditev resničnosti Jezusovih besed iz današnjega evangelija' (prim. Mt 16,24–27).

Blaženi Alojzij Grozde je zaradi Jezusa je izgubil svoje zemeljsko življenje, zato pa ga je toliko bolj našel pri svojem Učitelju in Odrešeniku, ko ga je ta sprejel v svojo srečo in v svojo vstajenjsko blaženost. Tukaj na zemlji pa je njegova mučeniška smrt razkrila njegovo plemenito srce in dušo ter razodela njegovo svetost njegovim bratom in sestram v Cerkvi in zunaj nje. Po besedah nadškofa Stresa so si mladi kristjani bl. Alojzija Grozdeta vzeli za svojega priprošnjika in vzornika, ki jim je za zgled, kako naj sredi različnih težav in preizkušenj postanejo in ostanejo za vsako ceno zvesti Jezusu Kristusu, našemu edinemu Odrešeniku. Alojzij Grozde je bil ubit zaradi Kristusa, toda živi pri svojem Vstalem Gospodu in živi v naših srcih, v našem spominu, v našem občudovanju, v našem posnemanju njegovih kreposti.

Prihodnje leto bo Srečanje treh dežel 18. avgusta v Vidmu v Italiji.

Fotografija: http://www.skofija-novomesto.si/

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh