Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pobude Svetega sedeža ob prvi obletnici potresa na Haitiju

Objava: 10. 01. 2011 / 10:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pobude Svetega sedeža ob prvi obletnici potresa na Haitiju

Papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone bo jutri, v sredo, 12. januarja, v vatikanski baziliki svetega Petra daroval sveto mašo ob prvi obletnici uničujočega potresa na Haitiju, ki je to najrevnejšo državo na zahodni polobli prizadel pred natanko letom dni.

Papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone bo jutri, v sredo, 12. januarja, v vatikanski baziliki svetega Petra daroval sveto mašo ob prvi obletnici uničujočega potresa na Haitiju, ki je to najrevnejšo državo na zahodni polobli prizadel pred natanko letom dni. Predlog za omenjeno pobudo v Vatikanu je dal haitijski veleposlanik pri Svetem sedežu, svete maše pa naj bi se udeležil diplomatski zbor, akreditiran pri Svetem sedežu, ter drugi diplomati v Rimu.

V nedeljo pa je svoj obisk na Haitiju začel predsednik Papeškega sveta Cor Unum kardinal Robert Sarah, ki želi haitijskemu narodu izraziti naklonjenost svetega očeta Benedikta XVI. in zagotoviti njegove molitve. Kot je kardinal Sarah povedal v pogovoru za francoski program vatikanskega radia, bo imel med obiskom priložnost za pogovor s Haitijci in darovanje svetih maš zanje, obenem pa si bo tudi prizadeval haitijskemu narodu izkazati ne le papeževo solidarnost, temveč solidarnost vse vesoljne Cerkve in vsega Božjega ljudstva, ki moli za trpeči Haiti.

Predsednik Papeškega sveta Cor Unum, ki usklajuje dobrodelne dejavnost katoliške Cerkve, je opozoril, da svet ne sme pozabiti na to državo. Res je, da je bilo veliko narejenega, meni kardinal Sarah, toda potrebno je nadaljevati, saj je še vedno veliko dela: obnove so potrebne šole, bolnišnice, hiše... Ne smemo pozabiti haitijskega naroda, ki trpi, povečati mu moramo solidarnost in podporo ter mu pomagati pri obnovi države, je še poudaril kardinal. Pojasnil je tudi, da si je Papeški svet Cor Unum pri pomoči Haitiju v prvi vrsti prizadeval za obnovo človeka. To pomeni, je dejal prelat, da je svoje napore usmerjal predvsem na področje šolstva, zdravstva in kmetijstva.

Uničujoči potres z močjo 7,1 stopnje po Richterjevi lestvici, ki mu je sledilo več hujših popotresnih sunkov, je terjal približno dvestotrideset tisoč smrtnih žrtev in tristo tisoč ranjenih, milijon in pol ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Danes okoli milijon oseb, med katerimi je petsto tisoč otrok, še vedno živi v šotorih. Ta revna država, kjer je stopnja brezposelnosti več kot osemdesetodstotna, se v zadnjih mesecih spoprijema še s kolero, ki je terjala že na tisoče mrtvih. Nedavno objavljeno poročilo organizacije Amnesty International pa je opozorilo na grozljive spolne zlorabe žensk in mladih deklet, ki živijo v zasilnih taboriščih, ter na oborožene tolpe, ki ropajo nemočne prebivalce prestolnice Port-eu-Prince.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh