Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslanstvo papeža in kardinalov je služba vere

Objava: 22. 11. 2010 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poslanstvo papeža in kardinalov je služba vere

Benedikt XVI. je na slovesni praznik Kristusa Kralja orisal pomen in poslanstvo Petrovega primata in njegovih pomočnikov, kardinalov.

Sveti Oče Benedikt XVI. je na včerajšnji slovesni praznik Kristusa Kralja daroval sveto mašo z novimi kardinali v papeški kapeli bazilike sv. Petra. Po nagovoru, v katerem je orisal bistvo in pomen poslanstva v služenju, je štiriindvajsetim novim kardinalom podelil kardinalske prstane.

V nagovoru je spomnil na prejšnji javni konstistorij, na katerem je novembra 2007 nove kardinale prav tako umestil na vigilijo slovesnega praznika Kristusa Kralja. Ob tem je nove kardinale povabil, naj temeljito premislijo o službi rimskega škofa in o kardinalih, ki so vezani na to službo, v luči edinstvenega kraljevanja našega Gospoda Jezusa.

Kot je dejal sveti oče, je osnovno poslanstvo Petrovega namestnika služba vere. V Novi zavezi Peter postane 'skala' Cerkve. V moči vere, ki je v njem dozorela po veliki noči, je bil Peter sposoben hoditi za Kristusom vse do darovanja samega sebe; njegova vera je namrč dozorela v verovanju, da je Jezus resnični Kralj, ki je ravno zato kralj, ker je ostal na križu in je na ta način dal življenje za grešnike. Božja beseda tudi danes vabi papeža in njegove pomočnike kardinale, naj ostanejo ob Jezusu, ne samo zaradi njih samih, ampak zaradi vse Cerkve, za vse Božje ljudstvo. Njihova temeljna naloga je namreč vztrajati v pokorščini križu.

To poslanstvo je težko, saj ni v skladu s človeškim razmišljanjem, a papež in kardinali so poklicani, da vsi skupaj, pod vodstvom Petrovega naslednika, ostanejo v Kristusovem gospodovanju, razmišljujoč in delujoč po logiki križa, kar ni nikoli lahko ali udobno. V tem morajo biti trdni, saj jih ne povezuje nekakšna ideja, ampak jih povezuje Kristusova ljubezen in njegov Sveti Duh. Učinkovitost služenja Cerkvi, Kristusovi nevesti, je odvisna ravno od zvestobe božjemu kraljevanju križane Ljubezni, zato je na prstanu, ki ga je papež izročil novim kardinalom, kot pečat njihove poročne zveze s Cerkvijo upodobljen Križani.

Med molitvijo angelovega češčenja je Benedikt XVI. orisal pomen praznika našega Gospoda Jezusa Kristusa, Kralja vesolja. Slovesni praznik Kristusa Kralja je uvedel papež Pij XI. leta 1925, po drugem vatikanskem koncilu pa so slovesni praznik prestavili na zaključek liturgičnega leta.

Benedikt XVI. je z besedami iz svoje knjige 'Jezus iz Nazareta' predstavil veličino Kristusovega kraljevanja in njegove ljubezni, ki se najbolj razodene na križu. Pred blagoslovom se je papež obrnil na Devico Marijo, katere praznik njenega darovanja v templju letos sovpada s praznikom Kristusa Kralja in ji v varstvo izročil nove kardinale, kakor tudi naše zemeljsko romanje proti večnosti.

Po blagoslovu je papež spomnil na molitveni dan za žrtve prometnih nesreč, ki smo ga obeležili minuli konec tedna, izrazil pa je tudi svojo zaskrbljenost nad preganjanjem in diskriminacijo kristjanov v Iraku in drugod po svetu. Po njegovih besedah bi morala biti verska svoboda zagotovljena slehernemu človeku v vseh delih sveta.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh