Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posmrtni ostanki koptskih mučencev vrnjeni v Egipt

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 05. 2018 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2018 / 09:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posmrtni ostanki koptskih mučencev vrnjeni v Egipt

Posmrtni ostanki koptskih mučencev vrnjeni v Egipt

Islamski skrajneži so v Libiji pred tremi leti obglavili 21 kristjanov.

Po vsem Egiptu so minuli ponedeljek zvečer v krščanskih cerkvah in samostanih zadoneli zvonovi, ki so naznanili, da so se tri leta po nasilni smrti v domovino vrnili posmrtni ostanki 21 koptskih kristjanov, »mučencev za vero«, ki so jih leta 2015 v Libiji obglavili islamski skrajneži. Tri leta in tri mesece po krvavem pokolu so posmrtne ostanke žrtev iz libijskega mesta Misrata z letalom prepeljali v Kairo, kjer jih je ob prihodu pričakal tudi koptski pravoslavni patriarh Tavadros II., ki se je skupaj z Nabilo Makram, egiptovsko ministrico za imigracije, poklonil njihovemu spominu.



Trupla »libijskih mučencev« so prepeljali v kraj Our v egiptovski pokrajini Minya, domači kraj 13 izmed 21 mučencev, in jih pokopali v novo cerkev oz. svetišče, zgrajeno prav v počastitev njihovega spomina.

21 egiptovskih koptov je bilo v Libiji ugrabljenih januarja 2015. Video posnetek njihove usmrtitve so džihadisti februarja istega leta objavili na internetu. Teden dni po nasilnem in krvavem dejanju je pravoslavni patriarh Tavadros II. odločil, da bodo imena umorjenih zapisana v koptski sinaksarij, ki v vzhodni Cerkvi igra vlogo Rimskega martirologija. Ta postopek je soroden kanonizaciji v rimski Cerkvi. Mučeništva 21 umorjenih kristjanov se bodo v koptski Cerkvi spominjali 15. februarja.

Trupla mučencev so identificirali septembra lani, ko so na libijski obali v bližini mesta Sirte odkrili množični grob. Prepoznali so jih po zvezanih rokah na hrbtu, oblečenih v oranžna delovna oblačila, kakršna so nosili na video posnetku usmrtitve. Poleg trupel so našli tudi glave žrtev.

Vrnitev posmrtnih ostankov koptskih mučencev v domovino, ki so jo egiptovski mediji vedno znova napovedovali, je trajala dlje, kot je bilo sprva predvideno. V tem času pa so z DNK analizo uspeli identificirati trupla posameznih žrtev.

»Namen objave video posnetka njihove usmrtitve je bilo zastraševanje,« je po pokolu dejal Anba Antonios Aziz Mina, upokojeni katoliški škof v Gizi. Islamski skrajneži pa z objavo dosegli nasproten učinek: »Na ustnicah mučencev je videti, da je bila njihova zadnja beseda pred smrtjo Jezusovo ime. Kot mučenci prvih stoletij krščanstva so tudi oni zaupali Vanj, ki jih bo kmalu odrešil. S tem so slavili zmago nad svojimi rablji, ki jim je nihče ne more odvzeti.«

Vir: www.fides.org / RO
Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh