Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozivi škofov pred volitvami

Objava: 06. 11. 2007 / 12:17
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pozivi škofov pred volitvami

Zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić je v nedeljo, 4. novembra, pri maši za žrtve hrvaške osamosvojitvene vojne v zagrebški cerkvi Svete matere svobode Hrvate pozval, naj na parlamentarnih volitvah 25. novembra ne glasujejo za tiste, ki so bili proti osamosvojitveni vojni in vrednotam, ki izhajajo iz nje. Hrvaški katoličani namreč ne bi smeli podpreti tistih političnih opcij, ki ne spoštujejo Boga in vrednot, za katere so se bojevali hrvaški vojaki. V hrvaški osamosvojitveni vojni jih je padlo več kot 15.000; spominsko ploščo z njihovimi imeni in priimki je tega dne blagoslovil kardinal Bozanić.

Pred parlamentarnimi volitvami pri naših sosedih so se tudi sicer hrvaški škofje oglasili v skupnem pismu vernikom. Pozvali so jih, naj se dobro pripravijo na to dejanje ter volijo »z moralno zavestjo in odgovornostjo, da bi na ta način učinkovito prispevali k nadaljnjemu razvoju Republike Hrvaške«. Vse, ki imajo za to sposobnosti in darove, posebej še mlade, vabijo, naj se posvetijo političnemu delu, pri tem pa naj se zavedajo, da je to »eden od dragocenih načinov služenja svojemu narodu«.

Tistim, ki ne gredo na volitve, škofje povedo, da s tem »prepuščajo drugim, da v hrvaškem saboru v njihovem imenu odločajo o njih, njihovih otrokih, družinah in vsej državi«.

Škofje se ne izogibajo temu, da bi pokazali, katere kandidate naj volivci volijo. Temeljno merilo zanje je, da kandidat »skrbi za javno blaginjo, posebej da zagovarja življenje od rojstva do smrti, je solidaren s siromašnimi in brezpravnimi«. Zaupa tistim, ki zagovarjajo dostojanstvo zakona in družine ter pravico staršev do celostne vzgoje otrok, demografsko obnovo države, svobodni izbor verske vzgoje in verouka v šoli, pravico do zaposlitve, dela, otroški dodatek, prosto nedeljo, upoštevanje družine pri odmeri davka, socialno pravičnost, odpravo mamil, odvisnosti, korupcije, pornografije in prostitucije.

Po vsem tem in drugem, škofje Hrvate vabijo, naj gredo volit in naj res temeljito premislijo in se po vesti odločijo za prihodnost svojega naroda in države, komu bodo dali svoj glas na volitvah 25. novembra.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh