Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praški pomožni škof zavrnil nagrado Herberta Haaga

Objava: 16. 03. 2011 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praški pomožni škof zavrnil nagrado Herberta Haaga

Nekdanji disident svojo zavrnitev utemeljuje z vtisom, da naj bi nagrado prejel iz ‘protesta proti Rimu’.

Praški pomožni škof Vaclav Maly je zavrnil nagrado Herberta Haaga, je minuli teden sporočil tiskovni predstavnik praške nadškofije v izjavi glede odlikovanja švicarske ‘Ustanove Herberta Haaga za svobodo v Cerkvi’. Podelitev nagrad bo 2. aprila na Dunaju.

Poleg Malyja naj bi nagrado prejeli tudi drugi člani podzemne Cerkve v nekdanji Češkoslovaški republiki in avstrijski svetopisemski strokovnjak Walter Kirchschläger. Škof Maly v podelitvi omenjene nagrade vidi ‘protest proti Rimu’ in se zato odpoveduje dunajski slovesnosti.

Danes šestdesetletni Vaclav Maly je bil med podpisniki listine ‘Charta 77’, ki je zahtevala pravičnost in svobodo na komunističnem Češkoslovaškem. Leta 1979 mu je tedanja državna oblast prepovedala opravljanje duhovniške službe, Malyja pa so zaradi ‘protidržavnega delovanja’ prijavili. V začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja je bil predstavnik omenjene listine, v ‘letu obrata’, 1989, pa je postal tesen sodelavec kasnejšega predsednika države, Vaclava Havla. Po delu na župnijah v češki prestolnici je nekdanji papež Janez Pavel II. leta 1996 Malyja imenoval za pomožnega škofa v Pragi.

Maly je svojo odločitev utemeljil v pismu ustanovi Herberta Haaga, so še sporočili s praške nadškofije. Po medijskem poročanju o letošnji podelitvi je namreč dobil vtis, ‘da s podelitvijo nagrade tokrat želijo izvesti protestno gesto proti Rimu’.

Maly nasprotuje tudi odločitvi švicarske ustanove, da med letošnje nagrajence uvrsti tudi Ljudmilo Javorovo, ki ji je češki ‘podzemni škof’ Felix M. Davidek najprej podelil duhovniško posvečenje, kasneje pa jo je imenoval za generalno vikarko. Kontekst vabila nagrajencem torej zbuja vtis, ‘da glede vprašanja o duhovniškem posvečevanju žensk sploh ni več nobenega dvoma’. Škof Maly sicer glede tega vprašanja podpira svobodno in premišljeno razpravo, vendar prihaja do zaključka, da se mu v takšnih pogojih njegova udeležba na slovesnosti ne zdi potrebna. Kot je zapisal, si le želi ‘brez grenkobe in bratske zamere nadaljevati svojo dosedanjo pot’.

Ustanova Herberta Haaga za svobodo v Cerkvi z vsakoletno podelitvijo nagrad odlikuje ‘svobodno izražanje mnenja ali pogumno delovanje med kristjani’. Predsednik ustanove je švicarski teolog Hans Küng.

Ob letošnji podelitvi nagrad je pri založbi Exodus iz Luzerna izšla tudi zbirka z naslovom ‘Izdana prerokba – češkoslovaška podzemna Cerkev med Vatikanom in komunizmom. Dodatne informacije so na voljo na spletnem naslovu http://www.herberthaag-stiftung.ch/.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh