Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavni blagoslov vode ob Donavskem kanalu na Dunaju

Objava: 06. 01. 2011 / 09:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravoslavni blagoslov vode ob Donavskem kanalu na Dunaju

Med slavjem bodo spomnili tudi na dolžnost kristjanov, da varujejo okolje.

Pravoslavni Grki in Romuni na Dunaju danes ob Donavskem kanalu obhajajo 'veliki pravoslavni blagoslov vode'. Slavje, ki se bo pričelo uro po poldnevu, prirejajo že peto leto zapored, pred tem pa se bodo v dunajski grški katedrali udeležili slovesnega bogoslužja ob prazniku Gospodovega razglašenja.

Slovesno bogoslužje v katedrali bo vodil metropolit Michael Staikos, po koncu maše pa se bodo duhovniki odpravili na sosednji trg, kjer bodo na Švedskem mostu opravili blagoslov vode. Slovesnosti se bodo udeležili tudi duhovniki in verniki romunske pravoslavne Cerkve.

Metropolit pri blagoslovu trikrat potopi v vodo križ. Veliki blagoslov vode spominja na Jezusov krst v reki Jordan in velja kot simbolni blagoslov celotnega stvarstva. Obenem ob tem kristjane spomnijo na njihovo dolžnost, da varujejo svoje okolje. Blagoslov vode sodi med najbolj vtisov polna slavja v pravoslavni Cerkvi.

Veliki blagoslov vode v pravoslavni Cerkvi prirejajo na zadnji dan dvanajstdnevnega božičnega obdobja, na praznik Gospodovega razglašenja. V Carigrajskem ekumenskem patriarhatu, kamor sodi tudi grška pravoslavna Cerkev na Dunaju, ga obhajajo 6. januarja, tako kot zahodna Cerkev.

Nekateri pravoslavni patriarhati in deželne cerkve se tako kot Carigrajski patriarhat zgledujejo po gregorjanskem koledarju, druge, kot denimo ruska in srbska pravoslavna Cerkev, pa upoštevajo julijanski koledar in na današnji dan praznujejo sveti večer, 7. januarja pa božični dan.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh