Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Predrojstvena diagnoza ni izgovor za splav«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 05. 2019 / 07:27
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2019 / 05:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Predrojstvena diagnoza ni izgovor za splav«

»Predrojstvena diagnoza ni izgovor za splav«

Papež Frančišek: zarodki z razvojnimi nepravilnostmi so »mali pacienti«.

Zarodka, pri katerem zdravniki odkrijejo bolezen ali razvojno nepravilnost, po besedah papeža Frančiška nikakor ne bi smeli splaviti. Nerojene otroke v materinem telesu bi morali obravnavati kot »male paciente«. Zahvaljujoč sodobni medicini lahko namreč dandanes tudi nerojenim otrokom nudijo različne terapije ali pa jih v primeru težke in neozdravljive bolezni po rojstvu negujejo v posebnih hospicih, je sveti oče dejal v nagovoru okoli 400 udeležencem mednarodnega kongresa o predrojstveni diagnostiki, ki jih je minulo soboto sprejel v avdienco.

Ob vsem tem, je poudaril Frančišek, je treba intenzivno spremljati prizadete matere in očete, saj jim na ta način ponudimo možnost, da svojega otroka sprejmejo in se v primeru smrti od njega dostojno poslovijo. »Nega tega otroka staršem pomaga, da lažje predelajo svojo žalost in je ne razumejo le kot izgubo, temveč tudi kot etapo na skupni poti skozi življenje,« je pojasnil sveti oče. Med tridnevnim kongresom z naslovom »Yes to life!« (Da življenju!) so udeleženci spoznali model t.i. predrojstvenih hospicev.

Cilj zasedanja: boljša zaščita človeškega življenja

Strokovno srečanje sta priredila vatikanski Dikasterij za laike, družino in življenje ter italijanska ustanova »Il Cuore in una Goccia«, na njem pa so razpravljali predvsem o medicinskih diagnostičnih in terapevtskih tehnikah, etičnih vprašanjih ter psihološkemu spremljanju prizadetih parov. Po besedah kardinala Kevina Farrella, prefekta omenjenega vatikanskega dikasterija, je bil cilj zasedanja v luči vse pogostejšega predrojstvenega izločanja prizadetim nuditi nasvete, pomoč in boljšo zaščito človeškega življenja.

Predavatelji so v svojih nastopih spregovorili o razvoju predrojstvenih terapij, pa tudi o paliativni negi neozdravljivo bolnih novorojencev in spremljanju njihovih družin. Takšne možnosti bi morale biti poznane širšemu krogu ljudi, je spodbudila italijanska bioetičarka Gabriella Gambino.

Papež je v svojem nagovoru izrazil kritiko družbeni mislenosti, zaradi katere se mnogi starši »iz strahu pred sovražnostjo in razvojnimi posebnostmi« odločijo za splav. V tem primeru je »nauk Cerkve povsem jasen: človeško življenje je sveto in nedotakljivo«. To ni zgolj vprašanje verske etike, temveč splošne človeške etike, je poudaril papež Frančišek.

Pohodi za življenje na sosednjem Hrvaškem

Tudi na Hrvaškem so minuli konec tedna dejavno stopili v bran življenju. V Zagrebu, Splitu in Zadru se je pod geslom »Zaščitimo najbolj ogroženo manjšino na Hrvaškem - nerojene otroke« na pohodih za življenje zbralo več kot 10.000 ljudi.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan / RO
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh