Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednica za kostnico in spomenik za neidentificirane žrtve povojnih pobojev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 10. 2023 / 15:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 07:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednica za kostnico in spomenik za neidentificirane žrtve povojnih pobojev
Srečanje predsednice dr. Nataše Pirc Musar in predstavnikov organizacij, ki delujejo na področju sprave. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Predsednica za kostnico in spomenik za neidentificirane žrtve povojnih pobojev

Slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar je danes v Predsedniški palači sprejela predstavnike organizacij, ki delujejo na področju sprave.

Sprejema in pogovora so se udeležili Vlasta Doležal Rus iz civilne iniciative Prebudimo Slovenijo, Romana Bider iz pobude Vseposvojitev, dr. Matija Ogrin iz društva Nova Slovenska zaveza in dr. Janez Juhant iz društva Združeni ob lipi sprave.

Sprava in dostojni pokop žrtev povojnih pobojev

Uvodoma je predsednica republike izrazila zadovoljstvo, da so se predstavniki organizacij udeležili tega pogovora, katerega osrednji temi sta bili sprava in napori za zagotovitev dostojnega pokopa žrtev povojnih pobojev.

Povojne poboje označila za zločin

Ob tem je dr. Nataša Pirc Musar ponovila svoje stališče glede povojnih pobojev, ki jih je označila za zločin, in opozorila na pomen spoštljive komunikacije pri naporih za dosego sprave na tem področju.

Zagotovila podporo pri tem procesu

»Dostojen pokop posmrtnih ostankov na pietetnem kraju je odgovornost vseh nas,« je izpostavila predsednica, ki je sogovornikom še zagotovila svojo podporo pri tem procesu.

Centralna kostnica in spomenik

V zvezi s tem je predlagala, da se za neidentificirane žrtve povojnih pobojev uredi centralno kostnico in spomenik, sogovorniki pa so se s predlogom strinjali, so sporočili iz predsedničinega kabineta.

Izjava za javnosti pred srečanjem

Sogovorniki iz organizacij, ki se zavzemajo za spravo, so že pred srečanjem v izjavi za javnosti izpostavili temeljne probleme in izzive na tem področju, tudi dostojen pokop vseh žrtev, pri čemer so računali – in dobili – predsedničino podporo njihovim prizadevanjem.

Da se bo slišal glas vseh Slovenk in Slovencev

Hkrati so izrazili pričakovanje, da bo dr. Nataša Pirc Musar pri ustreznih organih zagotovila, da se bo slišal glas vseh Slovenk in Slovencev, državljank in državljanov, in da se krivice čim prej popravijo.

O mašah za domovino in Kočevskem Rogu

Spomnimo: predsednica republike je pred lanskimi volitvami v Družinini anketi med kandidati odgovarjala tudi na vprašanje, ali se namerava udeleževati maš za domovino in spravne slovesnosti v Kočevskem Rogu. Odgovorila je:

Kočevski Rog?

»Slovesnosti v Kočevskem Rogu bi se udeležila le, če bi ocenila, da gre za iskreno dejanje pietete. Vse prepogosto se namreč take slovesnosti zlorablja v dnevnopolitične namene, kar vodi v še večje razdvajanje, ne pa k spravi.

Vsak ubit je ena žrtev preveč

Vsak ubit, vsak, ki je umrl na eni ali drugi strani, je ena žrtev preveč, kar pa ne spremeni mojega iskrenega prepričanja, da je bil narodnoosvobodilni boj v 2. svetovni vojni najbolj domoljubno dejanje vseh časov v zgodovini Slovenije.

Maša za domovino?

Mašo za domovino pa jemljem kot slavnostni dogodek ob dnevu državnosti. Kot predsednica se ga bom z veseljem udeležila.«

Nalaganje
Nazaj na vrh