Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavniki organizacij s področja sprave danes pri predsednici

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 10. 2023 / 06:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2023 / 09:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavniki organizacij s področja sprave danes pri predsednici
Predstavniki slovenskih organizacij, ki delujejo na področju sprave, bodo danes gostovali v Predsedniški palači. FOTO: Tatjana Splichal

Predstavniki organizacij s področja sprave danes pri predsednici

Slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar se bo danes srečala s predstavniki slovenskih organizacij, ki delujejo na področju sprave.

Tako bo predsednica države ob 11. uri v dvorani Jože Pučnik v Predsedniški palači v Ljubljani gostila predstavnike društva Nova Slovenska zaveza, društva Združeni ob Lipi sprave, civilne iniciative Prebudimo Slovenijo in pobude Vseposvojitev, so sporočili iz njenega kabineta.

Seznanitev z odprtimi problemi

Predstavniki povabljenih organizacij so predsednico že pred srečanjem v javni izjavi seznanili z odprtimi problemi in hkrati izrazili upanje, da se bo Nataša Pirc Musar kot predsednica vseh Slovenk in Slovencev zavzela za zdajšnje kritične razmere slovenske demokracije in zlasti za vse povezano s spravo in popravo krivic žrtvam vojne in revolucije.

Romana Bider iz pobude Vseposvojitev. FOTO: Tatjana Splichal

Velik madež demokratične države Slovenije

»Začasna pokopališča na Teznem pri Mariboru, kostnice v Škofji Loki in provizorična 'začasna skladišča' nepokopanih žrtev iz Macesnove gorice so velik madež demokratične države Slovenije. Človeško izročilo ter nacionalno in mednarodno pravo zagotavljajo vsem žrtvam dostojen pokop,« opozarjajo podpisniki.

Želja po podpori prizadevanjem za dostojen pokop žrtev

»V primeru 'skladišč' v Kočevju pa gre za vzdrževanje žrtev na neprimernem in nepietetnem kraju, ki lahko ob nepredvidljivih naravnih ali drugih katastrofah povzroči še bolj tragične posledice. Verjamemo, da nam boste kot predsednica Republike zagotovili podporo prizadevanjem za dostojen pokop žrtev, kar zagovarja tudi vladna Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč,« nadaljujejo.

Vlasta Doležal Rus iz civilne iniciative Prebudimo Slovenijo. FOTO: Tatjana Splichal

Prizadeti zaradi ukinitve spominskega dneva

Člani društev še izpostavljajo prizadetost zaradi ukinitve 17. maja kot dneva spomina na žrtve komunizma in od predsednice pričakujejo pobude, da trenutna oblast to krivico žrtvam in svojcem čim prej popravi, svojcem pa ponovno vrne spominski dan na njihove drage.

Oženje demokratičnega medijskega prostora

»Trenutna izvršna oblast vse bolj tudi oži demokratični medijski prostor, zlasti na nacionalni RTV, kjer smo priča podobnim čistkam, kot so se dogajale v času komunizma. Poteka namreč načrtno, nasilno in sistematično odstranjevanje njih, ki so kritični do te oblasti ali zastopajo medijsko nepristranskost in profesionalno zavezanost resnici,« še poudarjajo podpisniki izjave.

Dr. Matija Ogrin iz Nove Slovenske zaveze. FOTO: Tatjana Splichal

Za slišan vsak glas in popravljene krivice

Tako se, nadaljujejo, namesto pluralne javne medijske ustanove, kjer so zastopani interesi vseh plačnikov prispevka, ustvarja politična RTV, podrejena trenutni oblasti. Podpisniki so prepričani, da bo predsednica kot demokratka, kakor se je opredelila pred volitvami, podprla njihova prizadevanja in pri ustreznih organih zagotovila, da se sliši glas vseh Slovenk in Slovencev in da se krivice čim prej popravijo.

Niti na maši za domovini niti na spominskih slovesnostih

Predsednica dr. Nataša Pirc Musar se letos sicer, v nasprotju s prakso njenega predhodnika Boruta Pahorja, ni udeležila niti maše za domovino (bila je zadržana zaradi dvodnevnega obiska v Strasbourgu ob 30-letnici članstva Slovenije v Svetu Evrope) niti spominskih slovesnosti v Kočevskem rogu in ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah.

Prof. dr. Janez Juhant iz društva Združeni ob Lipi sprave. FOTO: Ivo Žajdela

ZZR ji je očital pristranskost

Prav zato so v Zboru za republiko predsednici v odprtem pismu javnosti očitali pristranskost v povezavi z različnimi civilnimi pobudami. Po njihovem se je udeležila Parade ponosa in bila na obisku pri svetem očetu v Vatikanu, ne podpre pa gibanja za življenje in podobnih civilnih pobud ter ni prišla na mašo za domovino.

Bomo še plačevali RTV-prispevek?

Dr. Nataša Pirc Musar se bo torej danes »oddolžila« štirim organizacijam, dejavnim na področju sprave, ki so se nedolgo tega javno oglasili z odzivom na perečo družbeno temo, kadrovsko čistko na RTV Slovenija – s protestno izjavo zoper »politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTVS izničuje še zadnje sledi pluralnosti javnega zavoda«.

Slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Potrpin

Udeleženci srečanja

Današnjega sestanka s slovensko predsednico dr. Natašo Pirc Musar se bodo v imenu povabljenih organizacij udeležili Vlasta Doležal Rus iz civilne iniciative Prebudimo Slovenijo, Romana Bider iz pobude Vseposvojitev, dr. Matija Ogrin iz Nove Slovenske zaveze in zasl. prof. dr. Janez Juhant iz društva Združeni ob Lipi sprave.

Nalaganje
Nazaj na vrh