Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premier se bo danes srečal s SŠK – kako dolga je zgodovina tovrstnih srečanj?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 01. 2023 / 06:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2023 / 06:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Premier se bo danes srečal s SŠK – kako dolga je zgodovina tovrstnih srečanj?
Že 8. septembra lani se je premier Golob srečal s predsednikom in podpredsednikom SŠK, skofoma Sajetom in Štumpfom. FOTO: FB SŠK

Premier se bo danes srečal s SŠK – kako dolga je zgodovina tovrstnih srečanj?

Predsednik vlade dr. Robert Golob se bo danes sestal s predstavniki Slovenske škofovske konference (SŠK).

Po napovedih bo na srečanju, ki bo opoldne v Vili Podrožnik v Ljubljani (v javno objavljenem vladnem spletnem koledarju ga sicer ni navedenega), beseda tekla zlasti o nedavnem premierjevem obisku pri papežu Frančišku 17. decembra lani v Vatikanu. Iz SŠK so nam sporočili, da bodo predvidoma danes popoldne objavili kratko obvestilo o današnjem dogodku, vnaprej pa podrobnejšega programa srečanja niso želeli razkriti.

Septembra s škofoma Sajetom in Štumpfom

To sicer ne bo prvi obisk slovenskih škofov pri premierju Golobu. Že 8. septembra lani je sprejel predsednika in podpredsednika SŠK, novomeškega in murskosoboškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta in msgr. dr. Petra Štumpfa. Škofa sta predsedniku vlade predstavila aktivnosti Katoliške cerkve v Sloveniji, pogovor je tekel še o možnostih sodelovanja pri zagotavljanju pomoči socialno najšibkejšim v družbi.

Prvo srečanje tedanjega premierja Janeza Janše s predstavniki SŠK 19. aprila 2021. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Pogled nazaj: Janša in škofje o covidu

Golobov predhodnik na čelu vlade Janez Janša se je v svojem tretjem mandatu z devetimi člani SŠK prvič srečal 19. aprila 2021. Beseda je tedaj kajpak nanesla na spopadanje z epidemijo covida-19, o omejitvenih ukrepih, zlasti o tedaj aktualnem Odloku o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v državi, o cepljenju, pa tudi o 30. obletnici samostojnosti in predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije.

Svet za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo

Posledica tega srečanja je bila tudi odločitev vlade le mesec dni pozneje o ustanovitvi in imenovanju vladnega sveta za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo, ki ga je do konca mandata kot predsednik vodil tedanji državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Igor Senčar, njegova namestnica je bila dr. Katja Triller Vrtovec, v njem pa so bili med drugim generalni tajnik SŠK dr. Tadej Strehovec in pravni svetovalci SŠK dr. Andrej Naglič, dr. Sebastijan Valentan in dr. Matej Pavlič.

Med vladnim obiskom primorske regije se je premier Janez Janša srečal tudi s koprskim škofom msgr. dr. Jurijem Bizjakom. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Med regijskimi obiski vlade s posameznimi škofi

V nadaljevanju mandata se je premier Janša v okviru vladnih obiskov slovenskih regij še posamično srečeval s škofi. Predlanskega 29. junija se je sestal z mariborskim nadškofom msgr. mag. Alojzijem Cviklom, 14. septembra s celjskim škofom msgr. dr. Maksimilijanom Matjažem, dober mesec pozneje s koprskim škofom msgr. dr. Jurijem Bizjakom, 12. novembra 2021 z novomeškim škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom, dva tedna pozneje pa še s soboškim msgr. dr. Petrom Štumpfom.

Cerar pred srečanjem s papežem še s škofi

Praksa srečevanja slovenskih škofov in premierjev pa se je začela že prej. Tako se je 25. maja 2015 – v sklopu priprav na skorajšnje srečanje s papežem Frančiškom – z vodstvom SŠK sestal tudi tedanji predsednik vlade dr. Miro Cerar. Sogovorniki so na vljudnostnem srečanju v Vili Podrožnik potrdili dobre odnose med Katoliško cerkvijo in državo ter se hkrati dogovorili tudi za nadaljnji dialog med vlado in škofovsko konferenco.

Nekdanji premier dr. Miro Cerar in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Premier Šarec in škof Zore tudi o spremembi Zakona o vrtcih

Cerarjev naslednik na premierskem stolčku Marjan Šarec se je z ljubljanskim nadškofom metropolitom in tedaj tudi predsednikom SŠK msgr. Stanislavom Zoretom srečal 12. junija 2019. Sogovornika sta med drugim izmenjala stališča o noveli ZOFVI in napovedani spremembi Zakona o vrtcih, pri čemer je nadškof izpostavil pričakovanje, da vlada ne bo poslabšala položaja otrok v zasebnih šolah.

»Iskren in odprt« pogovor Pahorja in Urana

Tudi donedavni slovenski predsednik Borut Pahor je, ko je bil še premier, tik pred božičem leta 2008 sprejel predstavnike SŠK na čelu z ljubljanskim nadškofom msgr. mag. Alojzom Uranom, ki je nato pojasnil, da je bilo srečanje namenjeno temu, da bi »vprašanja Katoliške cerkve in države reševali tako, kot je zapisano v vatikanskem sporazumu«. Premier pa je pogovor ocenil za »iskren in odprt, v njem sem se – ne glede na različna stališča – počutil kot doma«.

Predsednik vlade dr. Janez Drnovšek in nadškof dr. Alojzij Šuštar, oba sta danes že pokojna. FOTO: arhiv Družine

Premier Rop in nadškof Rode po sprejetju Vatikanskega sporazuma

Še pet let prej pa se je tedanji predsednik vlade Tone Rop sestal z ljubljanskim nadškofom metropolitom msgr. dr. Francem Rodetom, zdaj kardinalom. Le nekaj mesecev pozneje, tik pred Rodetovim slovesom od ljubljanskem nadškofije, sta se srečala še enkrat in z zadovoljstvom ugotovila, da je bil ravno v njunem mandatu sprejet Vatikanski sporazum, kar sta ocenila za velik korak naprej pri urejanju obojestranskih odnosov.

Kot prva pa dr. Drnovšek in dr. Šuštar

Zgodovina srečevanj slovenskih premierjev in (nad)škofov pa sega vsaj tri desetletja v preteklost. Pisni viri navajajo, da sta se 26. avgusta 1992 v Nadškofijskem ordinariatu sestala danes že pokojna dr. Janez Drnovšek in dr. Alojzij Šuštar, s čimer sta začela pogovore o razreševanju odprtih vprašanj med Katoliško cerkvijo in vlado. Pogovarjala sta se o odprtih vprašanjih odvzetega cerkvenega premoženja, verskega pouka v javnih šolah, prostora nunciature v Ljubljani, verskih komisij …

Nalaganje
Nazaj na vrh