Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premiera Janšo sprejel papež Benedikt XVI.

Objava: 29. 11. 2007 / 12:14
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Premiera Janšo sprejel papež Benedikt XVI.

Predsednika vlade Janeza Janšo, ki je na obisku v Vatikanu, je danes sprejel papež Benedikt XVI. Pogovor na štiri oči je trajal 20 minut, potekal pa je v angleškem jeziku. Po pogovorih sta si izmenjala tudi darila. Premier Janša ima v Vatikanu, kjer naj bi pogovori po napovedih tekli predvsem o dvostranskih odnosih, na programu še srečanje z državnim tajnikom Svetega sedeža, kardinalom Tarcisiom Bertonejem.

Odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem so zelo dobri, na obeh straneh pa obstaja sorodnost pogledov in ocen o vrsti pomembnih mednarodnih vprašanj. Kot prelomnico v dvostranskih odnosih med državama v kabinetu premiera označujejo t.i. vatikanski sporazum o pravnih vprašanjih, ki sta ga Slovenija in Sveti sedež sklenila leta 2002, ratificirala pa leta 2004. Dokument ureja razmerja med Slovenijo in Svetim sedežem ter položaj katoliške cerkve v Sloveniji in odpira možnosti za uspešno sodelovanje v prihodnosti.

Slovenija in Sveti sedež sodelujeta v okviru številnih multilateralnih forumov, še zlasti Sveta Evrope, Združenih narodov ter Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Premier Janša se je aprila 2005 v Vatikanu udeležil umestitvene maše papeža Benedikta XVI., aprila letos pa je Slovenijo obiskal tajnik Svetega sedeža za odnose z državami Dominique Mamberti. Sedanji papež še ni bil na obisku v Sloveniji, medtem ko je njegov predhodnik papež Janez Pavel II. državo obiskal dvakrat - maja 1996 in septembra 1999.

STA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh