Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preprečevati pedofilijo

Objava: 20. 07. 2007 / 07:19
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Preprečevati pedofilijo

Preprečevati pedofilijo

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža, p. Federico Lombardi, je po objavi novice o zunajsodni poravnavi, za katero so se sporazumeli pravni zastopniki žrtev pedofilije v duhovniških vrstah in pri drugih cerkvenih sodelavcih v losangeleški nadškofiji (ta bo 508 žrtvam spolnih zlorab izplačala vsega skupaj 660 milijonov evrov odškodnine, pravni zastopniki zlorabljenih pa bodo odstopili od prijav proti nadškofiji), izjavil, da si bo Cerkev v prihodnje predvsem prizadevala za preprečevanje pedofilije v duhovniških vrstah.

Z zunajsodno poravnavo in plačilom odškodnine žrtvam spolnih zlorab je končano »boleče obdobje« v zgodovini Cerkve v Ameriki, ugotavlja p. Lombardi. Veliko število prizadetih (več kot 10.000 prijav po vseh ZDA v letih od 1940 do 2000) in visoka odškodnina (okrog 1,45 milijarde evrov) sta povzročili pri ljudeh množično zanimanje za pedofilske afere in razburjenje. Cerkev pa je bila predvsem v velikih skrbeh in žalosti zlasti zaradi trpljenja žrtev in njihovih družin ter globokih ran, ki so jim jih s svojim »neodpustljivim napačnim ravnanjem« povzročili pregrešni duhovniki. Zato je treba narediti vse, kar je mogoče, da se takšna sramotna dejanja ne bodo več ponovila. »Vprašanje zlorabe otrok in njihove ustrezne zaščite pa ne zadeva le Cerkve, marveč tudi mnoge druge ustanove. Vsepovsod je treba začeti izvajati potrebne zaščitne ukrepe. Cerkev se zaveda svoje vzgojne odgovornosti do mladih, zato hoče biti pionirka v boju proti pedofiliji,« je poudaril p. Lombardi.

Žrtvam spolnih zlorab v losangeleški nadškofiji se je za vse hudo, ki jih je doletelo, opravičil tamkajšnji nadškof kardinal Roger Mahony. Izrazil je upanje, da jim bo po doseženi poravnavi po dolgih letih molka in trpljenja laže in da bodo počasi vsaj malce preboleli, kar jih je zadelo. Čeprav denarna odškodnina ne bo mogla poravnati vsega trpljenja, ki so ga prestali, Cerkev upa, da jim bo vsaj malce olajšala novo življenjsko pot. Cerkev je v preteklih letih naredila vse, da bi v prihodnje preprečila takšne zlorabe. Med drugim je uvedla preventivne programe za duhovnike, začela pa jih je tudi nadzorovati.

Predstavnik društva žrtev spolnih zlorab je zunajsodno poravnavo in plačilo odškodnin ocenil kot pomemben korak in uspeh za tiste, ki niso molčali o tej vrsti kaznivih dejanj.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh