Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričela se je vizitacija v cerkvi na Irskem

Objava: 16. 11. 2010 / 08:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pričela se je vizitacija v cerkvi na Irskem

Prva faza preiskave naj bi bila zaključena do velike noči prihodnje leto.

Vatikan je pričel z apostolsko vizitacijo zaradi škandalov glede spolnih zlorab pretresene katoliške Cerkve na Irskem. Kot je minuli teden poročal tiskovni urad Svetega sedeža, vizitatorji preverjajo, ali so predpisi za preprečevanje nadaljnih zlorab in pomoč žrtvam učinkoviti. Kardinali, nadškofje in redovniki, ki jim je omenjena preiskava zaupana, naj bi podprli in spodbudili ‘duhovno prenovo’ irske Cerkve.

Vizitacija se po navedbah iz Vatikana ne bo osredotočila na preiskavo posameznih primerov spolnih zlorab, prav tako pa ni mišljena kot sodišče, ki bi razsojalo o preteklih dogodkih. Prijave primerov spolnih zlorab je še naprej potrebno naslavljati na pristojne krajevne škofe ali redovne predstojnike. Ti pa imajo dolžnost, da o tem obvestijo pristojne državne in cerkvene oblasti.

Vizitatorji štirih irskih nadškofij so se vsekakor pripravljeni ‘sestati z vsemi, ki so bili zaradi omenjenih zlorab kakor koli ranjeni’, predvsem z žrtvami in njihovimi družinskimi člani. Kdor se želi obrniti na vizitatorje,lahko to stori preko elektronskega naslova Apostolske nunciature na Irskem, vsakomur pa je zagotovljena zaupnost podatkov.

Sveti sedež tudi poudarja, da se vizitatorji ne bodo vmešavali v delo preiskovalne komisije irskega parlamenta ali irskega pravosodja, ki se prav tako ukvarjata s primeri spolnih zlorab. Prva faza preiskave naj bi bila zaključena do velike noči prihodnje leto, Vatikan pa je napovedal, da bodo izsledki preiskave predstavljeni maja 2011.

Apostolsko vizitacijo irskih nadškofij, redovnih skupnosti in duhovniških semenišč je papež Benedikt XVI. napovedal v svojem pismu irski Cerkvi marca letos. Pomembno nalogo je zaupal upokojenemu britanskemu kardinalu Cormacu Murphyju O'Connorju iz Westminstra, bostonskemu kardinalu Seanu Patricku O'Malleyu, torontskemu nadškofu Thomasu Christopherju Collinsu, ter ottawskemu nadškofu Terrenceu Thomasu Prendergastu, ki so bili imenovani za vizatatorje štirih irskih nadškofij. Za preiskavo semenišč je zadolžen newyorški nadškof Timothy Dolan. Za apostolske vizitatorje redovnih skupnosti je Benedikt XVI. imenoval več redovnikov.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh