Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Prihodnost kristjanov v Sveti deželi je negotova'

Objava: 16. 09. 2009 / 08:01
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Prihodnost kristjanov v Sveti deželi je negotova'

Patriarh Twal poziva k pomoči kristjane po vsem svetu

Jeruzalemski patriarh, nadškof Fouad Twal, je nedavno izjavil, da je prihodnost kristjanov v Sveti deželi izjemno negotova, če jim s konkretnimi dejanji podpore ne bodo priskočili na pomoč kristjani z vsega sveta. Dejal je, da obžaluje nenehno zatiranje verskih manjšin v Sveti deželi, kljub papeževemu nedavnemu pozivu k miru na tem področju.

Nadškof Twal je svoje bojazni izrazil minuli teden na konferenci organizacije Pomoč Cerkvi v stiski, ki je potekala v Westminstrski katedrali v Londonu. Organizacija je patriarha povabila k sodelovanju na konferenci, da bi opozoril na izzive, s katerimi se soočajo verniki na Bližnjem vzhodu. Nadškof Twal je še povedal, da je izseljevanje kristjanov iz Izraela in Palestine občutno zmanjšalo njihovo število na teh področjih.

Trenutno na območju Svete dežele živi okoli 10,000 kristjanov, ob običajni stopnji izseljevanja pa bi se njihovo število do leta 2016 kaj lahko spustilo do 5000. Kristjani danes predstavljajo zgolj 2% prebivalstva, medtem ko jih je še pred 60 leti tam živelo okoli 10%. Nadškof je še opozoril, da papežev obisk Svete dežele maja letos ‘še ni sprostil ozračja, ki bi ga potrebovale manjšine. Diskriminacija v Izraelu danes grozi tako kristjanom kot muslimanom’.

Patriarh je v svojem govoru omenil tudi zid na Zahodnem bregu, ki Palestincem preprečuje dostop do temeljnih pravic, kot je denimo pravica do zdravstvene oskrbe in pravica do izobrazbe, pa pravica do opravljanja vsakodnevnega dela. Tam prebiva generacija kristjanov, ki ne more obiskati svetih krajev svoje vere, čeprav so ti oddaljeni le nekaj kilometrov od kraja njihovega prebivališča.

Med mašo, ki jo je nadškof daroval pred začetkom konference, se je javno zahvalil organizaciji Pomoč Cerkvi v stiski za njeno nenehno podporo kristjanov v Sveti deželi. Dejal je, da tudi v prihodnje računajo na njihovo sodelovanje in pomoč in se vprašal, kakšna bi bila njihova prihodnost brez pomoči omenjene organizacije.

Potem ko je navzoče opozoril na resno krizo, s katero se soočajo številni Palestinci, pa je patriarh še pripomnil, da se ‘politiki očitno bolj bojijo miru kakor vojne in raje upravljajo spore kot pa da bi jih reševali’. Na zasedenih ozemljih so ljudje prepuščeni na milost in nemilost izraelske vojske, na območju Gaze pa ljudi trenutno obvladuje trda roka Izraelcev, ki je pripeljala že do resne humanitarne krize.

Med obiskom v Londonu se je patriarh Twal srečal s škofi iz Anglije in Walesa ter s predstavniki organizacij, kot so Kolumbovi vitezi ter Red Svetega groba.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh