Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priprave na praznovanje 800 obletnice ustanovitve Reda manjših bratov (1209–2009)

Objava: 11. 10. 2005 / 11:56
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Priprave na praznovanje 800 obletnice ustanovitve Reda manjših bratov (1209–2009)

Red manjših bratov, bolj znan pod imenom frančiškani, se približuje 800. obletnici ustanovitve. Po zgodovinskih zapiskih je leta 1209 sv. Frančišek Asiški (1182–1226) od »gospoda papeža« dobil potrditev za svoj »načrt življenja« oziroma za to, kar so kasneje imenovali »Protovodilo«.

Red manjših bratov, bolj znan pod imenom frančiškani, se približuje 800. obletnici ustanovitve. Po zgodovinskih zapiskih je leta 1209 sv. Frančišek Asiški (1182–1226) od »gospoda papeža« dobil potrditev za svoj »načrt življenja« oziroma za to, kar so kasneje imenovali »Protovodilo«. Vse se je začelo z evangeljskim spreobrnjenjem sv. Frančiška Asiškega, ki je bilo znamenje Božje zastonjske pobude: Gospod je tako dal meni, bratu Frančišku, da sem začel delati pokoro. Ko sem namreč bil še v grehih, se mi je zdelo zelo zoprno videti gobavce. Gospod pa me je sam pripeljal mednje in bil sem usmiljen z njimi. In ko sem se oddaljil od njih, se mi je to, kar se mi je zdelo zoprno, spremenilo v sladkost za dušo in telo. Nato sem še malo počakal in zapustil svet« (Frančiškov opomin 1–3). Papež Inocenc III. (1198–1216) je leta 1209 potrdil Vodilo in življenje, zato so se manjši bratje začeli pripravljati na obhajanje tega visokega jubileja. Večletne priprave na praznovanje bodo imele geslo Milost začetkov. Pripravljali se bodo v treh stopnjah z naslednjimi poudarki:

– leto 2006 bo namenjeno poslušanju, spreobrnjenju ter evangeljskemu razločevanju,
– leto 2007 bo posvečeno pod vodilu, da si je treba s svetimi dejanji prizadevati za osebno in bratsko življenje po evangeliju,
– leti 2008/2009 pa bosta posvečeni veselju in zastonjskosti obhajanja velikega daru redovnega poklica ter prošnji, da bi znali dar redovnega poklica z besedo in življenjem vračati Bogu.

Generalni minister Reda manjših bratov (OFM) je prosil vse konference reda, da bi pripravili uradni začetek praznovanja kot uvod v triletno praznovanje njihovih začetkov. Južnoslovanska konferenca frančiškanskih provincialov, v katero sodijo redovniki iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Slovenije, je pripravila slovesni začetek praznovanja v soboto, 8. oktobra 2005, na Trsatu. Na praznovanje so bili povabljeni vsi predstavniki bratov in sester, ki so kakor koli povezani s svetim Frančiškom Asiškim. Mašo je vodil reški nadškof in metropolit msgr. Ivan Devčić. Po njej je bilo češčenje pred Najsvetejšim. V popoldanskem programu je provincialni minister splitske province p. dr. Željko Tolić predstavil zgodovino Reda manjših bratov na ozemlju južnoslovanske konference ter njegov prispevek k življenju in delovanju božjega ljudstva v Cerkvi. Sledile so predstavitve različnih kongregacij ter ustanov posvečenega življenja, ki izvirajo iz Frančiškove karizme. Srečanja se je udeležilo 150 bratov in sester sv. Frančiška iz Slovenije skupaj s provincialnimi predstojniki in predstojnicami ter Frančiškovo mladino. Odslej se bo vsaka provinca Reda manjših bratov na veliki jubilej pripravljala na svoj način.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh