Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priprave na vseslovensko očiščevalno akcijo

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 05. 09. 2018 / 12:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2018 / 12:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

Priprave na vseslovensko očiščevalno akcijo

Še zadnjič bomo očistili Slovenijo, napovedujejo v združenju Ekologi brez meja.

Tiskovna konferenca je bila na nekdanjem divjem odlagališču na Barju v Ljubljani, ki je zdaj urejen travnik.

Še zadnjič bomo očistili Slovenijo, napovedujejo v združenju Ekologi brez meja, ki 15. septembra v Sloveniji organizira vseslovensko očiščevalno akcijo. »Ne bomo samo čistili, urejali bomo tudi igrišča, popisovali divja odlagališča, sadili drevesa, čistili invazivne rastljine,« so povedali organizatorji na tiskovni konferenci, ki so jo priredili danes, 10 dni pred samo akcijo.

Zemlja je naš skupen dom, poskrbimo zanj

Ker je naša okolica naš skupen dom in javne površine pomembno prispevajo k boljšemu počutju in zdravju vseh nas, smo vsi povabljeni, da se pridružimo očiščevalni akciji. Podpira jo tudi Katoliška cerkev.

Letošnja očiščevalna akcija bo potekala v sklopu mednarodne pobude, ki bo potekala v 150 državah sveta. »V Sloveniji se očiščevalnih akcij udeleži 10 % vseh prebivalcev, kar nas uvršča v vrh najuspešnejših držav na tem področju,« je povedala Urša Zgojznik, predsednica Ekologov brez meja. »15. september bo šele začetek, pomembni bodo vsi dnevi vnaprej.« V združenju se za bolj naravi prijazno obnašanje prizadevajo z več uspešnimi projekti.

Bomo res čistili zadnjič? Potem ne bo treba več?

O tem je spregovoril Robert Bohinec, kreativni direktor agencije Futura, ki vodi oglaševanje akcije. Povedal je, da so si ta slogan zadali, da bi še bolj motivirali ljudi k sodelovanju in jim hkrati sporočili, naj v prihodnje ustvarjajo čim manj odpadkov ter jih tudi primerno odlagajo.

Največji problem v Sloveniji so divja odlagališča, Ekologi brez meja ocenjujejo, da jih je blizu deset tisoč, najbolj opazen problem pa so nepobrane embalaže za enkratno uporabo, ki ležijo ob javnih poteh, v parkih in celo v rekah. Od tam se stekajo v morje.

· Če ne bomo ničesar spremenili, bo do leta 2050 v morju več plastike kot rib.
· V zadnjih 10 letih je bilo proizvedeno več plastike kot kadar koli prej v zgodovini skupaj.
· Letno porabimo več kot 300 milijonov ton novih plastičnih izdelkov. Polovico uporabljamo manj kot 12 minut.
· Vsako minuto, da, minuto, ljudje po svetu kupimo milijon plastenk. Leta 2021 naj bi to število naraslo še za 20 odstotkov.

Kdor se želi pridružiti vseslovenski očiščevalni akciji, je povabljen, da je prijavi na spletni strani www.ocistimo.si, kjer bo prijel vse potrebne informacije in pripomočke.




Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh