Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva homoseksualna škofinja pri ameriških anglikancih

Objava: 17. 05. 2010 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prva homoseksualna škofinja pri ameriških anglikancih

Anglikanski primas Williams meni, da posvečenje homoseksualne škofinje poraja resna vprašanja v anglikanski skupnosti

Diane Jardine Bruce (53) in Mary Douglas Glasspool (55) sta novi škofinji episkopalne Cerkve, ameriške veje anglikancev. Glasspoolova je prva ženska na tem položaju, ki odkrito priznava svojo homoseksualnost in že dve desetletji živi skupaj s svojo partnerko. Že leta 2003 je za veliko napetost med sedeminsedemdesetimi milijoni pripadnikov anglikanske svetovne skupnosti poskrbelo škofovsko posvečenje Genea Robinsona iz New Hampshirea v Združenih državah Amerike, ki je prav tako živel s partnerjem v homoseksualni skupnosti.

Vrhovni predstavnik anglikanske Cerkve, nadškof Rowan Williams iz Canterburyja, je že v lanskem decembru izrazil svojo zaskrbljenost nad škofovskim posvečenjem Glasspoolove. Njeno imenovanje 'poraja izredno resna vprašanja ne le za episkopalno Cerkev in njen položaj znotraj anglikanske skupnosti, pač pa za celotno skupnost', je pojasnil anglikanski primas. Kot je moč razbrati s spletne strani anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji, bodo o notranje sporni temi škofovskega posvečevanja žensk razpravljali in odločali najkasneje na svoji generalni sinodi leta 2012.

Škofovsko posvečenje obeh novih škofinj je potekalo minulo soboto v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Slovesnost je vodila Katharine Jefferts Schori, vodilna škofinja episkopalne Cerkve, udeležilo pa se je je okoli trideset anglikanskih škofov iz Združenih držav Amerike in sosednjih držav, med njimi tudi novohampshirski škof Gene Robinson. Z obema novo posvečenima ima anglikanska Cerkev v ZDA trenutno sedemnajst škofinj. Kot soposvečevalka je na sobotni slovesnosti sodelovala tudi Barbara Harris, ki je leta 1988 kot prva ženska v Združenih državah in v anglikanski Cerkvi nasploh prejela škofovsko posvečenje.

Glasspoolova je duhovniško posvečenje prejela leta 1982 in je doslej opravljala kanoniško službo pri cerkvenem vodstvu škofije Maryland na vzhodni obali ZDA. 5. decembra lani je bila imenovana za škofinjo, škofovsko posvečenje pa je prejela takoj po Jardine Bruceovi. Obe novi škofinji naj bi odslej delovali kot pomožni škofinji episkopalne Cerkve v škofiji Los Angeles. Sta prvi predstavnici ženskega spola na tovrstnem položaju v stoštirinajstletni zgodovini te kalifornijske škofije.

Spor glede homoseksualnih kandidatov za škofovsko posvečenje je leta 2008 ob ostrih kritikah pripeljal do ustanovitve samostojne 'Anglikanske Cerkve v Severni Ameriki'. Sestavlja jo osemindvajset škofij v Združenih državah Amerike in v Kanadi z okoli sto tisoč verniki. Zaradi nezadovoljstva številnih anglikanskih kristjanov z liberalnimi težnjami je papež Benedikt XVI. v lanskem novembru izdal konstitucijo z naslovom 'Anglicanorum coetibus' za anglikance, ki si ponovno želijo priti pod okrilje katoliške Cerkve.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh