Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razprava o spominskem križu v Varšavi še traja

Objava: 14. 09. 2010 / 07:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razprava o spominskem križu v Varšavi še traja

Svojci žrtev želijo križ na kraju nesreče, svojo prošnjo so naslovili na poljsko prvo damo.

V že mesece trajajočem sporu glede varšavskega spominskega križa za žrtve letalske nesreče pri Smolensku v Rusiji aprila letos končno prihaja do premikov. Svojci osemindvajsetih od skupno šestindevetdesetih žrtev so v pismu, ki so ga naslovili na poljsko prvo damo Anno Komorowski, izrazili predlog, da bi okoli štiri metre visoki leseni križ prenesli na kraj nesreče. Poleg tega so podpisniki predloga, kot poročajo poljski mediji, predsednikovo soprogo prosili še za organizacijsko pomoč pri romanju v Smolensk, ki ga svojci žrtev letalske nesreče načrtujejo v mesecu oktobru.

Trenutna postavitev spominskega križa pred predsedniško palačo v Varšavi na Poljskem velja kot izredno sporna. Zaradi križa je že večkrat prišlo do neljubih srečanj med protestniki in policisti. Novi poljski predsednik Bronislaw Komorowski želi krščanski simbol v dogovoru z varšavskim nadškofom Kazimierzom Nyczem prenesti v bližnjo cerkev sv. Ane.

Prestavitvi križa v cerkev so z neprekinjeno stražo pred predsedniško palačo nasprotovali ‘narodni katoličani’. V začetku avgusta so protestniki z blokadami preprečili prevoz križa in vse od takrat se v predsedniški upravi obotavljajo z določitvijo novega termina za prevoz.

Pri sporu glede spominskega križa pa ne gre zgolj za obeleženje spomina na tragično preminulega predsednika Kaczynskega: postavlja se tudi temeljno vprašanje, ali je sploh dovoljena postavitev verskih simbolov pred sedežem predsednika poljske države.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/55BFB3435AC7D7C2C125779900381C6E?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh