Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šestopetdeset let božje poti na Svetih Višarjah

Objava: 07. 05. 2010 / 07:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Šestopetdeset let božje poti na Svetih Višarjah

Videmska nadškofija ob 650. obletnici romanj na Svete Višarje pripravlja nekaj jubilejnih slovesnosti

Svete Višarje so znano romarsko svetišče nad Kanalsko dolino (1789 m), ki letos praznuje 650. obletnico nastanka.

Program jubilejnih slovesnosti na Svetih Višarjah

Videmska nadškofija ob 650. obletnici romanj na Svete Višarje pripravlja nekaj jubilejnih slovesnosti:

– Procesija s kipom višarske Matere Božje iz Žabnic na Višarje v soboto, 26. junija 2010, ob 7.30 in nato ob 10.30 sveta maša.
– Slovesen začetek jubilejnega leta s somaševanjem škofov sosednjih škofij v nedeljo, 27. junija 2010, ob 10.30.
– Sklep jubilejnega praznovanja v nedeljo, 3. oktobra 2010, ko bo videmski nadškof msgr. Andrea Mazzocato ob 10.30 daroval sveto mašo in vodil procesijo.

Predvidena so tudi molitvena bdenja za mlade in družine, molitev križevega pota ter spokorna bogoslužja. Med jubilejne slovesnosti bo spadalo tudi tradicionalno srečanje treh Slovenij na Višarjah, ki bo 1. avgusta 2010.

Izročilo o nastanku višarskega romarskega svetišča pravi, da je leta 1360 nek pastir iz Žabnic iskal ovce, ki so se izgubile. Našel jih je na vrhu Višarij, ko so klečale okrog brinovega grma. Začudeni pastir je tam zagledal lep lesen kip Marije z Jezusom. Odnesel ga je v župnišče v Žabnice, kjer ga je župnik spravil v omaro. Naslednji dan je bil kip spet na vrhu gore in ovce okrog njega. Tudi tretji dan se je prizor ponovil. Žabniški župnik je o nenavadnem dogajanju poročal oglejskemu patriarhu, ki je naročil, naj na kraju, kjer so našli Marijin kip, postavijo kapelico, pozneje pa cerkev.

Pred uveljavitvijo Marijine božje poti na Brezjah je bilo na Svetih Višarjah osrednje slovensko romarsko svetišče. Ljudje so v višarsko svetišče romali po stari romarski poti, ki se začne v dolini med Trbižem in Žabnicami. Znan je tudi običaj, da so romarji v znamenje spokornosti na vrh nosili t. i. višarska polena, s katerimi so nato ogrevali romarske domove.

Dodatne informacije so na voljo na spletnem naslovu http://www.santuariodelmontelussari.it/sloveno/pagine/generale.html.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh