Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sirski predsednik sprejel moskovskega patriarha

Objava: 17. 11. 2011 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sirski predsednik sprejel moskovskega patriarha

Kiril I. je na sprejemu v Siriji pozval k mirni rešitvi tamkajšnje državne krize.

Sirski predsednik Bašar al Asad je minuli konec tedna sprejel moskovskega patriarha Kirila I. Kot so poročali državni sirski mediji, se je Asad Kirilu in ruski vladi zahvalil za podporo sirskemu ljudstvu. Moskovskega patriarha je sprejel tudi predsednik sirske vlade Adel Safar. V nasprotju z Evropsko zvezo, Združenimi državami Amerike in Arabsko ligo je Moskva doslej zavračala uvedbo sankcij proti Asadovemu režimu.

Patriarh Kiril je med sprejemom v Siriji pozval k mirni rešitvi tamkajšnje državne krize in sirskemu ljudstvu zaželel 'miru in blagostanja'. Obenem je izrekel očitek mednarodnim medijem, da o dogodkih v Siriji poročajo 'enostransko'. V protivladnih protestih, ki v Siriji trajajo že od letošnjega marca, naj bi po ocenah Združenih narodov življenje izgubilo že najmanj tri tisoč petsto ljudi.

Patriarh Kiril je v Damasku poudaril, da ceni odlično sodelovanje med pravoslavnimi kristjani in muslimani v Siriji. Obisk poglavarja ruske pravoslavne Cerkve v Siriji je bil namenjen predvsem grškemu pravoslavnemu patriarhu v Antiohiji, Ignaciju IV. Hazimu.

Med bogoslužjem, ki ga je daroval skupaj s patriarhom Ignacijem, je patriarh Kiril pozval prebivalce Sirije, naj trenutno krizo rešijo na miren način. Na koncu sta oba patriarha odprla razstavo, posvečeno odnosom med moskovskim in antiohijskim patriarhatom.

Obisk moskovskega patriarha Kirila I. v Siriji je po besedah tajnika urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu Igorja Jakimčuka neke vrste 'mirovna misija'. Patriarh Kiril I. želi v Siriji spodbuditi dialog med vsemi družbenimi skupinami, s čimer bi bila zagotovljena politična stabilnost države. Rusko pravoslavno Cerkev skrbi, da bi bili ob nadaljevanju nestabilnosti položaja ogroženi kristjani v Siriji. Primera Iraka in Egipta sta namreč pokazala, da krščanske manjšine pri političnih preobratih prve utrpijo največjo škodo.

Na fotografiji: sirski predsednik Bašar al Asad

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh