Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofovski obisk

Objava: 09. 12. 2010 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škofovski obisk

Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf je obiskal sombotelskega škofa msgr. dr. Andrása Veresa.

Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf je v torek, 7. decembra 2010, obiskal sombotelskega škofa msgr. dr. Andrása Veresa. Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, ga je na obisku spremljal generalni vikar murskosoboške škofije msgr. Franc Režonja.

Med pogovori sta škofa ugotovila, da so pastoralne rešitve obeh manjšin ustrezne, vendar je potrebno bdeti in iskati vedno nove načine oznanjevanja evangelija. Samo ohranjanja jezika je premalo in zato je ljudi potrebno ozaveščati, da bodo živeli po krščanskih vrednotah. Napredek verske brezbrižnosti je namreč znatno opazen tudi na področju življenja manjšin.

Škof Štumpf je škofa Veresa seznanil z ekumenskim dogodkom v Lendavi, ko so katoliški, evangeličanska in kalvinski škofje obhajali skupno bogoslužje, med katerim so vernikom vseh treh Cerkva izročili ekumensko slovensko-madžarsko Sveto pismo. Dogodek je bil zelo pomenljiv za poglobite vere in utrjevanje vezi med slovensko in madžarsko govorečimi verniki različnih Cerkva.

Škofa sta spregovorila o aktualnih družbenih in cerkvenih dogajanjih v Sloveniji in na Madžarskem ter ugotovila, da položaj katoličanov v obeh državah postaja vedno bolj nepredvidljiv in zaskrbljujoč. To občutijo predvsem mladi, ki v obeh škofijah predstavljajo najbolj ogroženo skupino. Bila sta mnenja, da morata skupaj iskati načine, kako mlade nagovoriti in vernikom pomagati, da bodo iz tradicionalne prešli k osebni veri. Življenje v zunajzakonskih skupnostih je najbolj izrazita posledica pomanjkanja osebne vere med ljudmi, zato sta govorila tudi o potrebi nove evangelizacije družin.

Beseda je tekla o birmanski pastorali in načinu vizitacije župnij. V zvezi s tem si bosta še naprej izmenjavala pastoralne izkušnje. Sombotelski škof je gostoma iz Slovenije razkazal muzejski del škofije, ki se lahko pohvali z gradbenim slogom in opremo iz leta 1777, ko je bila sombotelska škofija tudi ustanovljena. Po delovnem kosilu sta škofa obisk zaključila s skupno molitvijo v sombotelski stolnici, ki je tretja največja cerkev na Madžarskem.

Škofa sta se prvič srečala na ustoličenju škofa Štumpfa 10. januarja letos v Murski Soboti, drugič pa v Lendavi, 20. avgusta 2010, ko je škof Veres ob madžarskem državnem prazniku obiskal tamkajšnje madžarsko govoreče vernike. Že takrat sta poudarila pomembnost pogovora in skupnega načrtovanja glede nekaterih posebnosti, značilnih za obe škofiji. Kasneje sta se dogovorila o ureditvi dušnopastirskega dela med porabskimi Slovenci, v Števanovcih in Dolenjem Seniku ter med madžarsko govorečimi verniki v Lendavi.

Besedilo je pripravil msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh