Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skriti zakladi Svetega pisma (6. dan šmarnic)

Objava: 25. 04. 2007 / 08:06
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Skriti zakladi Svetega pisma (6. dan šmarnic)

Starejša kot Jezus


Otroci so v starem rokopisu prebrali zgodbo o sveti Ani in Mariji in se spogledali.

»Nisem vedel, da je že sveta Ana Mariji brala iz Svetega pisma,« je rekel Peter.

»Jaz sem mislila, da je Sveto pismo knjiga o Jezusu,« je rekla Tinka. Ona se o vsem tem še ni nikoli učila ne v šoli ne pri verouku, saj je stara šele sedem let.
»Sveto pismo je seveda tudi knjiga o Jezusu. Temu delu rečemo Nova zaveza. Stara zaveza pa so knjige judovskega ljudstva. V Svetem pismu so zbrana tista besedila, za katera pravijo, da je po njihovih piscih govoril Bog. Da niso le zgodovinska ali umetniška ali modra, ampak so bili pisci navdahnjeni od Boga,« jim je razložil oče.

»Torej je naša zgodba o tem, kako sveta Ana in Marija bereta Sirahovo knjigo, resnična?« je vprašal Peter.

»Ne, ne more biti resnična. Saj vidiš, da je vse to samo v rokopisu. In v slovenščini. In ne moremo vedeti, odkod so ti porumeneli listi papirja, popisani s svinčnikom. Svinčnik sicer res lahko zdrži najmanj 300 let, to ti bodo povedali v Semeniški knjižnici v Ljubljani, a zvitki Svetega pisma bi morali biti stari dva tisoč let. Ti papirji gotovo niso tako stari. In odkod so, bo treba šele raziskati. Kakorkoli, med svetopisemska besedila ne sodijo,« je rekel oče.

Odprl je svoj izvod Svetega pisma:
»Glej, tu na začetku je kazalo vseh knjig, ki sestavljajo Sveto pismo. V Stari zavezi je opisana zgodovina judovskega ljudstva, so knjige prerokov in in pregovorov, so knjige modrosti, psalmov,« je razlagal.

»Kje pa so zgodbe o Jezusu?« je vprašala Tinka.

»O Jezusu in odrešenju pripoveduje Nova zaveza. O njem so pisali apostoli. Pozneje so cerkveni učitelji vsa besedila pregledali in zbrali najpomembnejša, tista, ki so bila resnična, in jih uvrstili v Sveto pismo. Prav tako niso uvrstili poznejših besedil, ki so samo zgodbe, razmišljanja ali pa osebna razodetja,« je Luka ponovil, kar mu je prav pred kratkim razložil oče.

»Mitja pravi, da so zdaj našli novo sveto pismo po Judi,« se je spomnil Peter.

»Včasih najdejo zapise, apokrifne tekste, ki govorijo o Jezusovem času, a so jih pisali pozneje. Mislijo, da potem ljudje ne bodo več verovali,« je rekel oče.
»Zakaj ne bi verovali?« se je začudila Tinka.

»Nekateri mislijo, da ni resnično, kar kristjani verujemo, in da bodo nove zgodbe to dokazale. Ne pomislijo, kako in kdaj je posamezni zapis nastal,« je rekel oče.

»Je tale rokopis samo zgodba?« je vprašal Peter.

»Seveda, in niti ne zelo stara.«

»Pomisli, koliko tisočletne modrosti mora biti skrite na teh straneh!« je rekla Manca in listala po krhki knjigi z naslovom Biblia sacra, potem pa jo je spet spoštljivo položila nazaj v skrinjo.

»Katehistinja nam je povedala, da najdemo v Svetem pismu odgovor na vsako vprašanje,« se je spomnil Peter. »Škoda, da ljudje te knjige ne berejo vsak dan, vse življenje.«

»Pa poskusimo še mi,« je predlagal Luka in položil bratu v naročje očetov izvod. »Poiščimo Sirahovo knjigo, ki jo v zgodbi bereta sveta Ana in Marija!« je predlagal.

»Ana in Marija bereta isto knjigo, kot jo je bral Jošt!« se je spomnil Peter.

»Pa res! Dajmo še mi. Bom rekla župniku, da sem prebrala vse, kar je napisal Sirah, potem bom mogoče smela tudi jaz ministrirati,« se je spomnila Tinka, užaljena, ker sme v cerkvi samo prepevati na koru, bratje pa se šopirijo pred oltarjem.

»Lagala bi! Čakaj! Kar takoj na začetku ti bom poiskal Sirahov odgovor,« je rekel oče.

Ne bodi hinavec pred ljudmi,
pazi na svoje ustnice.
Ne povzdiguj se, da ne boš padel
in svoji duši nakopal sramote. (Sir 1, 29–30)

»Ojoj! Kot bi vedel, kaj sem hotela!« je vzkliknila Tinka.

»Mogoče je Sveto pismo napisano tako čarovniško kot tiste slike, ki te vedno gledajo, kamorkoli se postaviš. Misliš, da je napisano zate,« je rekel Peter, pretresen, kako hitro je oče našel primerno besedilo za Tinkino hinavščino.

»Saj tudi je, vse je napisano zate. In zame in za vsakega človeka. Vendar seveda ne čarovniško, božja beseda je, to vendar že veš,« je rekel oče.


NALOGA
Poglej kazalo Svetega pisma in na listek napiši, koliko je knjig Stare zaveze in koliko Nove zaveze. Listek daj v skrinjico.

Kaj se je zgodilo
Otroci se pogovarjajo o starosti Svetega pisma in o njegovi zgradbi.




Več o knjigi Skriti zakladi Svetega pisma

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh