Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skriti zakladi Svetega pisma (9. dan šmarnic)

Objava: 25. 04. 2007 / 08:07
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Skriti zakladi Svetega pisma (9. dan šmarnic)

Kar ukazali so ji!


Ker so vedeli, da se oče še ne more vrniti in bodo do večera sami, so se odločili, da bodo ves dan namenili branju in prebrali najdeni rokopis. Po jutranji molitvi so torej sedli in Luka je začel brati:

Spoštuj očeta in mater

Deklica je rasla in mama Ana je je bila vesela. Marija je bila dobro in pobožno dekle, zato so jo vsi imeli radi. Bila je namreč prijazna in lepo vzgojena, pozorna do ljudi in ustrežljiva. Kadar je bila v družbi starejših, je spoštljivo molčala; kadar je kdo potreboval njeno pomoč, je hitro videla željo v njegovih očeh in mu jo izpolnila. Če je srečala ubogega človeka, se mu je prijazno nasmehnila, rekla toplo besedo in mu rada pomagala.

Bila je pametna. Vsak večer je z očetom Joahimom in mamo Ano pregledovala stare zvitke, zapise prerokov in druge svete spise svojega ljudstva. Vedela je, da ljudstvo pričakuje mesija, odrešenika. V tistih časih je bilo težko. Izvoljeno ljudstvo je živelo v okupirani domovini. Okupatorji so bili surovi in pokvarjeni. Sovražili so ljudi, zaničevali njihove navade in zasmehovali vero. Rimski cesar je sebe razglasil za boga in ljudje so pod njim trpeli. Marija je vse to vedela in skupaj s svojimi ljudmi je tudi ona sanjala o novem začetku za svoje ljudstvo.

Nekega dne pa so prišli snubci in Joahim je hčerki na kratko povedal, da jo je obljubil tesarju Jožefu. Ojoj, Marija tega Jožefa ni poznala in še nikoli ni razmišljala o tem, kako bo, ko bo odšla od doma! Zdaj pa je prišel čas, da se zaroči, zapusti mamo in očeta in postane žena! Marija je stekla v svojo sobo in si zakrila obraz z rokami. Da premisli, da najde odgovor. Odprla je Sirahove besede in brala:

Mene, svojega očeta, poslušajte, otroci,
po mojem nauku se ravnajte, da boste rešeni.
V dejanju in besedi spoštuj svojega očeta,
da bo nate prišel njegov blagoslov. (Sir 3, 1–9)

Deklica je obrisala solze in si po tihem rekla: Oče in mama me imata rada. Če mislita, da bo Jožef pravi mož zame, potem že vesta. Od vedno se učim ubogati starše, tudi zdaj ne smem drugače. Tudi modri Sirah me to uči in zaupam v Boga, da bdi nad menoj.

Vstala je, odšla k staršem in kmalu so praznovali zaroko med Jožefom iz Davidove hiše in devico Marijo.

»Si misliš! Kar poročili so jo!« se je zgrozila Manca.

»Ne poročili, zaročili,« jo je popravil Peter.

»In ona je ubogala brez besed! Kako grozno!«

»Grozno se ti zdi ubogati brez besed, vidiš! Marija pa je razumela mnogo več, kot razumemo mi, otroci. In ko je bila v stiski, je šla po pomoč v Sveto pismo. Ubogala je. Pomisli, kako bi tekla zgodovina, če bi rekla Ne!«


NALOGA
Napiši 4. božjo zapoved na listek in ga daj v skrinjico.

Kaj se je zgodilo
Oče se ni vrnil iz mesta in otroci so sami brali najdeni rokopis, zgodbo o tem, kako je Marija ubogala starše, in o njeni zaroki.




Več o knjigi Skriti zakladi Svetega pisma

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh