Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesen začetek sinode o zakonu in družini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 10. 2015 / 10:12
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesen začetek sinode o zakonu in družini

Slovesen začetek sinode o zakonu in družini

Papež sinodalne očete posvaril pred moralnim rigorizmom

Papež Frančišek je zjutraj po uvodni molitvi začel redno sinodalno zasedanje škofov, opazovalcev, strokovnjakov in zakonskih parov z vsega sveta. Sinodalni očetje in drugi udeleženci bodo v naslednjih treh tednih sinode razmišljali o poklicanosti in poslanstvu družine v Cerkvi in sodobnem svetu. Papež je ob začetku vse povabil k apostolskemu pogumu, evangeljski ponižnosti in zaupljivi molitvi.


Uvod v današnje slovesno odprtje je predstavljalo že molitveno bdenje na Trgu sv. Petra v Vatikanu minulo soboto zvečer. Sveti oče je v svojem nagovoru katoliško Cerkev posvaril pred moralnim rigorizmom, kajti »če ne znamo povezati pravičnosti s sočutjem, bomo postali nepotrebno strogi in globoko nepravični«. Pri obravnavi družinske tematike bi moral biti »merilo za vse interpretacije vedno le Jezus«, je Frančišek spodbudil več deset tisoč vernikov, ki so se zbrali na molitvenem bdenju.

Naloga sinode je, je prepričan papež, vse družine, ki trpijo zaradi revščine, vojne, bolezni, žalosti ali »raztrganih odnosov«, spomniti, da evangelij ostaja »radostno sporočilo«, iz katerega lahko vedno znova črpamo moči za nove začetke. Cerkev pa bi morala biti po papeževih besedah »odprta hiša brez gizdavosti«, sprejeti bi morala vsakogar, »čigar srce je ranjeno in trpi zaradi življenjskih preizkušenj«.

Sveti oče je udeležence sinode pozval k dialogu, Cerkev pa bi morala delovati kot družina, ki »ravna z ljubeznijo in bližino očeta« - ki ščiti brez očitkov, ki popravlja brez poniževanja, ki vzgaja z dobrim zgledom in potrpežljivostjo, ter »spremlja kakor mati« - s predanostjo, nežnostjo in z moralno močjo«. Papež meni, da si mora Cerkev ustvariti stvarno podobo položaja današnjih družin.

Sobotni vigiliji je sledilo slovesno nedeljsko bogoslužje v baziliki sv. Petra, kjer je papež vse zbrane pozval k usmiljenju ter priznanju neločljivosti zakonske zveze. Cerkev ne sme »s prstom kazati na druge« in jih obsojati, ampak je njena dolžnost, da »išče ranjene pare in jih mazili z oljem sprejemanja in usmiljenja«. Ob tem mora učiti in zagovarjati temeljne vrednote ter ob tem nikoli pozabiti, da so zakoni pisani za ljudi. Kristus vernike poziva, naj presežejo sleherno obliko individualizma in legalizma.

Trajni, zvesti in rodovitni ljubezni se danes vse več ljudi posmehuje in jo ocenjuje kot nekaj zastarelega, je pojasnil Frančišek. Videti je, da je v najrazvitejših družbah najnižja rodnost, opravljenih je največ splavov in največ zakonov se konča z ločitvijo. Da bi se temu uprli, bi morala katoliška Cerkev »zagovarjati edinost in nerazvezljivost zakonske zveze ter svetost življenja«, je spodbudil sveti oče. Pri tem se ne smemo ozirati na »trenutne smernice ali prevladujoče mnenje«.

Frančišek je v včerajšnjem nagovoru med bogoslužjem znova opozoril, da bi morala biti Cerkev »kakor poljska bolnišnica, z odprtimi vrati za vse, ki prosijo pomoči.

Vir: Kathpress / Radio Ognjišče
Foto: RV / OssRom / CTV

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh