Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Smolenski križ izpred predsedniške palače v Varšavi bodo preselili

Objava: 23. 07. 2010 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Smolenski križ izpred predsedniške palače v Varšavi bodo preselili

Predsednik Komorowski se je uprl vodji opozicije, Jaroslawu Kaczynskemu.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski in vodja poljske opozicije Jaroslaw Kaczynski sta prišla v spor zaradi spominskega križa pred predsedniško palačo, ki so ga tam postavili za žrtve letalske nesreče pri Smolensku v letošnji pomladi. Varšavska nadškofija in dve skavtski organizaciji soglašata s preselitvijo štiri metre visokega lesenega križa v cerkev sv. Ane v Varšavi.

Križ so postavili skavti po letalski nesreči, v kateri so 10. aprila letos življenje izgubili poljski predsednik Lech Kaczynski in petindevetdset drugih potnikov, ki so se nameravali udeležiti spominske slovesnosti pri Smolensku.

Vodja opozicije Jaroslaw Kaczynski, ki ga je v začetku junija na predsedniških volitvah prehitel Bronislaw Komorowski, in pristaši narodnosocialistične konzervativne politike so ostro zahtevali, naj križ ostane pred predsedniško palačo. Komorowski pa se je odločil, da ga bo prestavil na 'primernejše mesto'.

Križ bodo v naslednjih dneh odstranili izpred predsedniške palače in ga avgusta odnesli na romanje v poljsko romarsko središče Czestochowa. Cerkev sv. Ane, zgrajena leta 1454, leži v bližini predsedniške palače in je župnijska cerkev varšavske študentske skupnosti.

Na fotografiji: cerkev sv. Ane v Varšavi

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh