Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Splav ni človekova pravica«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 02. 2019 / 08:43
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2019 / 12:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Splav ni človekova pravica«

Papež je v soboto sprejel člane italijanskega gibanja za življenje; Florida razpravlja o prepovedi splava.

Splav ne more biti človekova pravica, pač pa je umor nerojenega otroka »resen problem«, je papež Frančišek dejal v nagovoru članom italijanskega gibanja za življenje, ki jih je minulo soboto sprejel v Vatikanu. Izničenje življenja v njegovih začetkih je znamenje močno razširjene »hladne preračunljivosti«. Papež je poudaril, da je s splavom življenje omejeno na potrošniško blago, ki ga lahko uporabimo ali pa zavržemo.

Sveti oče je izrekel kritiko številnim državam, ki podpirajo politiko umetne prekinitv nosečnosti: »To priložnost izkoriščam za poziv vsem politikom, naj ne glede na svoje versko prepričanje zaščito človeškega življenja upoštevajo kot temelj blaginje in naj se v družbi zavzemajo za svoje stališče.« Rojstvo otrok namreč pomeni prihodnost in upanje.

Italijanskemu gibanju za življenje pripada več kot 600 krajevnih in območnih organizacij za zaščito življenja. Papež je predstavnike gibanja sprejel na »dan za življenje«, ki ga Italijani na pobudo svojih škofov obhajajo že 41 let.

Florida: prepoved splava, takoj ko je zaznati otrokov srčni utrip?

Za razliko od skrajne zakonodaje o splavu v ameriški zvezni državi New York pa bo parlament na Floridi med naslednjim zasedanjem obravnaval zakonski osnutek, ki predlaga prepoved opravljanja splava, takoj ko je zaznati otrokov srčni utrip.

Florida je po Missouriju, Južni Karolini, Kentuckyju in Mississippiju peta zvezna država v ZDA, ki v letošnjem letu razpravlja o morebitni prepovedi splava.

Srčni utrip pri zarodku je običajno zaznati v osmem do desetem tednu nosečnosti. Zakonski osnutek predvideva, da bi morali zdravniki pred posegom obvezno ugotoviti, ali je pri zarodku že zaznaven.

Izjeme pri umetnih prekinitvah nosečnosti so predvidene v primeru, ko bi poseg rešil materino življenje, ali pa bi s tem preprečili nepopravljivo škodo kakšne izmed pomembnejših telesnih funkcij. To bi morala potrditi dva neodvisna zdravnika.

Omenjeni zakonski osnutek na Floridi je predlog republikanskega poslanca Mika Hilla, njegova stranka pa ima večino v obeh domih tamkajšnjega parlamenta, zato obstaja precej možnosti, da bo pobuda sprejeta.

Vir: Kathpress / kath.net
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh