Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Splav veča tveganje za duševna obolenja

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 05. 2013 / 08:16
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Splav veča tveganje za duševna obolenja

Izsledki novozelandske raziskave kažejo, da 'duševno zdravje ženske' kot indikator za splav znanstveno ne obstane.

Če se nezaželena nosečnost konča z umetno prekinitvijo, se tveganje za duševne težave pri ženski poveča in ne zmanjša, ugotavljajo novozelandski znanstveniki, ki so izsledke svoje raziskave objavili v strokovni reviji 'Australian and New Zealand Journal of Psychiatry'. Rezultat raziskave je osupljiv: številne države opravljanje splava brez kazni dopuščajo malodane do rojstva otroka, če se izkaže, da nosečnost predstavlja predvidljivo in neizogibno tveganje za 'veliko škodo za telesno in duševno zdravje nosečnice'. Zgolj v Veliki Britaniji so let 2011 opravili med 186.000 in 200.000 umetnih prekinitev nosečnosti z utemeljitvijo, da so s tem zaščitili duševno zdravje matere.

Ta 'terapevtski učinek' splava, kot ga omenjajo zakonodaje, je ugotavljal David M. Fergusson z univerze Otago, v okviru raziskave 'Christchurch Health and Development Study', v katero je bilo vključenih 1.265 ljudi, rojenih leta 1977. Upoštevali so pet kategorij: morebitne strahove, depresijo, zlorabo alkohola, nedovoljeno uživanje drog in samomorilnost.

Delovna skupina okoli dr. Fergussona je ugotovila, da ne gre vleči vzporednic med splavom in zmanjšanjem tveganja za duševne težave. V resnici se zgodi ravno nasprotno: po opravljenem splavu so se pojavili znaki za zmerno porast tveganja, posebej pri zlorabi alkohola in drog, pa tudi v kategoriji samomorilnosti. S tem so potrdili izsledke doslej najobširnejše raziskave na to temo, ki so bili leta 2011 objavljeni v reviji 'British Journal of Psychiatry': 10 % vseh duševnih težav pri ženskah je v neposredni povezavi z opravljenim splavom.

Vodja raziskave Fergusson je še posebej opozoril, da nič ne nakazuje terapevtskega učinka splava za zmanjšanje psihičnih tveganj, če te primere primerjamo z ženskami, ki so po nezaželeni ali nenačrtovani nosečnosti otroka rodile. Za klinike je zato povsem nesprejemljivo, da tolikšno število splavov opravijo z izgovorom, za katerega trenutno ni znanstvenih dokazov.

Fergusson, ki se sam označuje za ateista in sicer ni nasprotnik opravljanja splava, je v preteklih letih objavil izsledke številnih raziskav o negativnem vplivu splava na duševno zdravje.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh