Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Spolna zdržnost pred poroko in zakonska zvestoba sta najboljši obliki boja proti virusu HIV in aidsu'

Objava: 13. 06. 2011 / 09:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Spolna zdržnost pred poroko in zakonska zvestoba sta najboljši obliki boja proti virusu HIV in aidsu'

Na zasedanju Združenih narodov o virusu HIV in aidsu je sodelovala tudi vatikanska delegacija.

Članica Delegacije Svetega sedeža pri Združenih narodih Jane Adolphe je minuli petek nagovorila Generalno skupščino Združenih narodov v New Yorku na zasedanju na visoki ravni o virusu HIV in aidsu, poročajo pri Radiu Vatikan. Adolphova, ki je govorila v imenu stalnega opazovalca Svetega sedeža pri Združenih narodih nadškofa Francisa Chullikatta, je izpostavila, da se jih od 117.000 zdravstvenih ustanov po svetu, ki delujejo pod okriljem katoliške Cerkve, več kot petindvajset odstotkov posveča samo osebam, okuženim z viruom HIV, in z aidsem. Te ustanove, ki so del katoliške Cerkve, pri svojem delu na prvo mesto ne postavljajo ljudi kot statističnih številk, ampak jih vidijo kot osebe z dostojanstvom in kot brate in sestre ene človeške družine, je dejala vatikanska predstavnica.

Adolphova je poudarila, da Sveti sedež še naprej ostaja predan prizadevanju za zaustavitev širjenja virusa HIV, in sicer z zagovarjanjem in spodbujanjem najučinkovitejših oblik boja proti tej bolezni. Mednje sodijo spolna zdržnost pred poroko in zrela zvestoba v zakonu, izogibanja tveganemu in neodgovornemu vedenju, ter spodbujanje splošne dostopnosti do zdravil, ki preprečujejo prenašanje virusa HIV z matere na otroka. Adolphova je pojasnila, kako na mednarodni ravni vedno pogosteje priznavajo, da so programi v Afriki, ki temeljijo na zdržnosti in zvestobi, uspešni in prispevajo k zmanjševanju okuženosti z virusom HIV.

Boj proti širjenju virusa HIV ne zahteva dragih zdravil in pripomočkov, s katerimi bi želeli zmanjšati posledice nevarnega in neodgovornega vedenja, ampak prej zahteva odziv, ki temelji na vrednotah in priznava potrebo po podpiranju človeškega dostojanstva, odgovorno spolno vedenje in priznanje odgovornosti do samega sebe ter do lastne skupnosti. Preprečevanje širjenja virusa HIV ne zahteva samo identificiranja oseb, ki tvegajo okužbo, pač pa tudi identificiranje načinov in oblik, s katerimi se ljudje lahko izogibajo tveganih dejanj, zaradi katerih bi se lahko okužili. Najboljše zdravilo je preventiva, ki prebuja zavest posameznikov o prepoznavanju nevarnih položajev, je izpostavila Adolphova.

Vatikanska predstavnica je spregovorila tudi o antiretroviralnih zdravilih, ki bolezen zdravijo in preprečujejo njeno širjenje, pri čemer je izpostavila, da je dostop do njih še vedno omejen. Adolphova je pred Generalno skupščino še opozorila na potrebno podporo družin, ki skrbijo za svoje najbližje, obolele za aidsem, ter spomnila na okrog šestnajst milijonov osirotelih otrok, katerih starši so umrli zaradi aidsa. Tudi družine imajo pomembno vlogo pri vzgoji in izobrazbi oseb, saj je osnovna pravica, odgovornost in dolžnost staršev, da svoje otroke naučijo odgovornega vedenja, je še dejala Adolphova.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh