Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominsko slavje za brata Rogerja v Taizeju

Objava: 11. 08. 2010 / 09:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spominsko slavje za brata Rogerja v Taizeju

Ustanovitelja ekumenske skupnosti je pred petimi leti do smrti zabodla domnevno psihično bolna Romunka.

V Taizeju v francoski pokrajini Burgundiji se bodo v soboto, dan pred velikim šmarnom, tisoči kristjanov spominjali leta 2005 umorjenega ustanovitelja ekumenske skupnosti iz Taizeja, brata Rogerja. Takrat devetdesetletnega brata Rogerja je 16. avgusta 2005 v krajevni cerkvi nekajkrat zabodla domnevno psihično bolna Romunka. Njeno dejanje je povzročilo ogorčenje po vsem svetu.

Bratska skupnost se bo s spominskim slavjem, ki ga v soboto zvečer prireja v cerkvi Sprave v Taizeju, spomnila tudi na to, kako je pred sedemdesetimi leti, leta 1940, takrat petindvajsetletni Roger Scutz, švicarski kalvinist, prvič prispel v mestece Taize. Schutz je v tedaj še zaspano gnezdece pripotoval s kolesom in je sprva pomagal vojnim beguncem.

Leta 1944 je iz kroga študijskih prijateljev nastala združba, ki se je zapisala prizadevanju za spravo med Cerkvami, razumevanje v Evropi in preprostemu življenju. Leta 1949 se je sedem mož iz reformiranih Cerkva zaobljubilo revščini, čistosti in pokorščini. Od leta 1969 z dovoljenjem pariškega nadškofa v taizejski skupnosti prebivajo tudi katoliški bratje. Danes predstavljajo dobro tretjino celotne bratovščine, ki šteje okoli sto članov.

Ob peti obletnici smrti brata Rogerja in njegovi sedemdesetletnici prihoda v Taize bratje na svoji spletni strani (http://www.taize.fr/sl) letos vsak mesec objavijo video posnetek še neobjavljenih pogovorov z ustanoviteljem skupnosti.

Za prihodnost skupnosti se po umoru njenega ustanovitelja ni potrebno bati. Le nekaj ur po njegovi smrti je vodenje prevzel Nemec brat Alois, po njegovih besedah pa so mladi zelo hitro dojeli, da bo skupnost nadaljevala s svojo dejavnostjo. Tudi po letu 2005 število obiskovalcev v Taizeju iz leta v leto narašča. Brat Roger je že za časa življenja predstavljal simbolni lik upanja na pravično sožitje med ljudmi in to ostaja tudi po svoji smrti.

Grob brata Rogerja pred krajevno romansko cerkvico je precej nevpadljiv: vrstni grob s preprostim lesenim križem in vsak dan svežim cvetjem.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh