Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporočilo papeža Benedikta XVI. članom 26. generalnega kapitlja don Boskovih salezijancev

Objava: 04. 03. 2008 / 13:24
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sporočilo papeža Benedikta XVI. članom 26. generalnega kapitlja don Boskovih salezijancev

Don Boskovi salezijanci so 3. februarja 2008 v svoji generalni hiši začeli rimski del 26. generalnega zbora. Uradno se je začel 23. februarja z romanjem na kraje, kjer je živel in deloval sv. Janez Bosko. Nato so razpravljali o težavah na raznih področjih, kjer red deluje. Danes pa so v Rimu s slovesno sv. mašo, ki jo je vodil vrhovni predstojnik don Pasqual Chavez, začeli vsebinski del generalnega kapitlja, s temo Da mihi animas, cetera tolle - Daj mi duše, drugo vzemi. Na slovesnem odprtju je bil navzoč tudi eminenca kardinal Franc Rode, prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja, salezijanski kardinali Farina, Zen, Obado Bravo in vrsta salezijanskih nadškofov in škofov, med njimi sta bila tudi Slovenca: beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar in mariborski pomožni škof, msgr. Peter Štumpf.

Papež Benedikt XVI. je vrhovnemu predstojniku salezijancev za to priložnost napisal daljše pismo, z datumom 1. marca. Sveti oče na začetku pisma pravi da je don Boscova karizma dar Svetega Duha za celotno božje ljudstvo, ki jo je možno dojeti in razlagati ob poslušanju in voljnosti za božje delovanje, da tudi v našem času postane aktualna in rodovitna. Duhovni sinovi sv. Janeza Boska pripadajo velikemu številu učencev, ki jih je Kristus izbral zase v Svetem Duhu s posebnim dejanjem ljubezni. Ker jih je izbral zase, mora v njih blesteti božje prvenstvo in njegove pobude, za katere naj pričujejo.

V nadaljevanju sporočila se je papež Benedikt XVI. ustavil ob geslu sedanjega vrhovnega kapitlja Daj mi duše, drugo vzemi. V tem geslu je povzeta vsa osebnost velikega svetnika; globoka duhovnost, ustvarjalna podjetnost, apostolski dinamizem, neutrudna delavnost, pastoralna smelost in predvsem njegova predanost službi Bogu in mladim brez zadržkov. Janez Bosko je bil svetnik, ki je imel le eno ljubezen, gorel je za božjo slavo in odrešenje duš. Zato je življenjskega pomena, da se vsak salezijanec trajno navdihuje pri don Bosku, ga spoznava, proučuje, ljubi, posnema, kliče na pomoč in si njegovo apostolsko vnemo, ki izvira iz Kristusovega Srca vzame za svojo. Takšna ljubezen je sposobna darovati se, se razvneti za duše, trpeti iz ljubezni, vedro sprejeti vsakodnevno veselje, zahteve in odpovedi apostolskega življenja. Geslo Daj mi duše, drugo vzemi hkrati izraža salezijansko mistiko in askezo. Ni namreč goreče mistike brez krepke asketike, ki jo podpira, in nasprotno, nihče ni pripravljen zastaviti visoke in zahtevne cene, če ni odkril očarljivega in neprecenljivega zaklada. V današnjem razbitem času je nujno potrebno znati preseči razpršenost, ki izhaja iz aktivizma, in gojiti enotno duhovno življenje, tako da dosežemo globoko mistiko in trdno asketiko. To namreč hrani in napaja apostolsko prizadevanje in je zagotovilo za apostolsko učinkovitost.

V nadaljevanju pisma sveti oče članom salezijanskega generalnega kapitlja priporoča, naj pri svojem apostolskem načrtovanju upoštevajo sinodalne smernice za posamezne celine in druge cerkvene dokumente, kot je denimo Doktrinalna nota o nekaterih vidikih evangelizacije, kako naj posebno mladim predstavijo bogastvo evangelijskih darov. Nato je posebej omenil študij vzgojeslovja in katehetike, kar red že vrhunsko opravlja na svoji univerzi v Rimu. Vsi pa se naj vztrajno priporočajo Božji Materi Pomočnici kristjanov, da bodo vedno verodostojna znamenja božje ljubezni do mladine, zaključuje sveti oče svoje sporočilo članom 26. vrhovnega kapitlja don Boskovih salezijancev.

RV

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh