Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spreobrnjeni anglikanci si želijo uporabo starih cerkva

Objava: 20. 01. 2011 / 08:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spreobrnjeni anglikanci si želijo uporabo starih cerkva

Možnost skupne uporabe cerkvenih stavb v Londonu je tamkajšnji anglikanski škof Chartres že odločno zavrnil.

Anglikanski verniki v Veliki Britaniji, ki so prestopili v katoliško Cerkev, si za opravljanje verskihobredov želijo še naprej uporabljati svoje stare anglikanske cerkvene zgradbe. Skupnosti novo ustanovljenega ordinariata za Anglijo in Wales naj bi si cerkve delile z anglikansko skupnostjo, je željo svojih vernikov izrazil vodja novega ordinariata, nekdanji anglikanski škof Keith Newton. Kot je dejal, se zaveda, da to ne bo mogoče za vse skupine vernikov, ki so se odločile za prestop v katoliško Cerkev, vendar je potrebno preučiti vsak primer posebej, saj si, tako škof Newton, ne želijo nikakršne zamere ali celo jeze s strani anglikanskih vernikov.

Kot je poročal časnik 'The Daily Telegraph', so izjave škofa Newtona sporne, saj po predpisih večine anglikanskih Cerkva verniki, ki prestopijo v drugo vero, izgubijo pravico do uporabe svojih nekdanjih cerkva. Možnost skupne uporabe cerkvenih stavb v Londonu je tamkajšnji anglikanski škof Richard Chartres že odločno zavrnil. Po poročanju časnika je škof Chartres pri tem vprašanju 'neizprosen', njegovo nenaklonjenost pa sta že izkusila bodoča spreobrnjena duhovnika Mark Elliott Smith iz župnije St. Paul's Tottenham in Anthony Homer iz župnije Holy Trinity Winchmore Hill.

Škof Chartres je poudaril, da se mu zdi prenos cerkva k spreobrnjenim skupnostim popolnoma nemogoč. Pri tem je spomnil na primer iz leta 1992, ko so katoličani in anglikanci krajši čas uporabljali skupne cerkvene prostore. Tik pred tem je anglikanska Cerkev uvedla žensko duhovništvo, kar je povzročilo val izstopov iz anglikanske skupnosti. Poskus je namesto dobrih ekumenskih odnosov prinesel zgolj 'grenko razočaranje', meni škof Chartres.

V Vatikanu so minulo soboto ustanovili prvi katoliški ordinariat za prestopa željne anglikance. Nova cerkvena struktura bo vernikom omogočala prestop v katoliško Cerkev z ohranitvijo določenih lastnih tradicij. Katoliška Cerkev tudi trdno vztraja pri ekumenskem dialogu.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh